„Scopul vizitei noastre la Serviciul de Informaţii şi Securitate a fost unul de sesizare a acestei instituţii asupra faptului că cetăţenii Republicii Moldova, mai ales acei care îşi doresc şi sunt foarte activi să participe în cadrul protestului anunţat de Platforma DA pe 24 aprilie, să înceteze intimidarea acestora, deoarece ei primesc scrisori acasă, primesc vizite acasă direct de la colaboratorii de poliţie, ceea ce nu este normal”, a declarat Inga Grigoriu, activist civic.

„I-am rugat să verifice dacă într-adevăr poliţiştii de sector au primit ordine ca să-i intimideze protestatarii, de asemenea să nu se deplaseze la manifestaţia programată duminică. De asemenea, i-am rugat insistent să verifice informaţiile dacă grupările paramilitare ale lui Plahotniuc, inclusiv cu brigăzile acestuia de sportivi nu se vor deghiza şi de această dată în poliţişti, aşa cum au procedat pe data de 20 ianuarie. Ne-au promis că vor verifica inclusiv acest caz şocant în care protestatarii noştri de frunte din Ştefan Vodă au fost invitaţi prin citaţie la Serviciul de Informaţii şi Securitate din Căuşeni. I-am rugat să verifice dacă informaţiile care ne-au parvenit sunt adevărate legat de faptul că Partidul Democrat şi persoanele oligarhului Plahotniuc au contracarat mijloacele de transport din teritoriu pentru ca protestatarii să nu poată ajunge la Chişinău”, a adăugat membrul Platformei Demnitate şi Adevăr Vasile Năstase.

Mai mulţi membri ai Consiliului Marii Adunări Naţionale şi activişti civici au discutat cu şeful de cabinet al directorului SIS despre intimidările la care sunt supuşi cetăţenii care urmează să vină la protest.

Prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a da o replică, iar Serviciul de Presă al formaţiunii a respins acuzaţiile. Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar şi directorul adjunct al Inspectoratului General de Poliţie neagă faptul că ofiţerii SIS şi poliţiştii ar exercita presiuni asupra cetăţenilor pentru a-i convinge să nu participe la protest.

Amintim că, ieri, mai mulţi activişti civici au organizat un flash mob în faţa Ministerului Afacerilor Interne. Aceştia au împărţit pliante poliţiştilor şi i-au îndemnat să asigure ordinea publică pe 24 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să nu-i împiedice pe cetăţeni să vină la Chişinău să protesteze.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.