Nou bilanț al cutremurului din Ecuador: 350 de morți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,8 produs sâmbătă în Ecuador a continuat să crească, fiind în prezent de 350 de morți și de cel puțin 2.068 de răniți, conform datelor difuzate de autorități luni, informează Agerpres.

Numărul victimelor a sporit mai ales ca urmare a operațiunilor de salvare din orașul Pedernales, de pe coasta Pacificului, după cum a declarat la postul de televiziune Teleamazonas, ministrul securității interne, Cesar Navas. O situație la fel de îngrijorătoare este și în orașul Portoviejo.

„Reconstrucția va costa miliarde de dolari”, a estimat președintele ecuadorian, Rafael Correa, afirmând că seismul de a sfârșitul săptămânii trecute și replicile lui reprezintă cea mai gravă catastrofă naturală înregistrată în această țară în ultimii 67 de ani.

Dimensiunile pagubelor sunt greu de apreciat deocamdată. Industria energetică pare să nu fi avut de suferit, principala rafinărie, de la Esmeraldas, fiind închisă ca măsură de precauție. Exporturile însă, mai ales de banane, flori, cacao și pește, s-ar putea să fie încetinite, în primul rând din cauza deteriorării drumurilor și a tulburărilor în activitatea portuară.

Uniunea Europeană (UE) a oferit guvernului de la Quito un ajutor de urgență de un milion de euro (1,1 milioane de dolari) și și-a exprimat „totala disponibilitate” de a susține eforturile internaționale menite să vină în sprijinul miilor de persoane afectate, după cum a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.

Totodată, autoritățile norvegiene au aprobat luni un ajutor de 15 milioane de coroane (1,6 milioane de euro sau 1,8 milioane de dolari) pentru Ecuador, transmite EFE.

Ajutoare au fost trimise și din Venezuela, Chile și Mexic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...