Armata rusă dezminte că ar fi interceptat un avion militar american în mod „periculos” deasupra Mării Baltice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul rus al Apărării a dezmințit, într-un comunicat emis duminică, că ar fi acționat în mod „periculos”, așa cum afirmă Washingtonul, în incidentul în care un avion de vânătoare rusesc a interceptat un aparat militar de recunoaștere american deasupra Mării Baltice, episodul fiind al doilea intervenit săptămâna trecută între cele două armate în zonă, transmite AFP.

„Informațiile din presa internațională privind o așa-zisă apropiere periculoasă a unui avion rus Su-27 de un avion de recunoaștere american RC-135 pe cerul de deasupra Mării Baltice nu corespunde realității”, a reacționat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Sâmbătă, Pentagonul denunțase „caracterul periculos și neprofesionist” al manevrei efectuate joi de aparatul rus. „Avionul american opera în spațiul aerian internațional și în niciun moment nu a intrat în teritoriu rus”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Laura Seal.

În ce o privește, armata rusă a dat asigurări că obiectivul său a fost să identifice o aeronavă „necunoscută care se îndrepta în mare viteză spre frontieră rusă”.

„După contactul vizual cu avionul rus Su-27, RC-135 și-a schimbat traiectoria într-o direcție opusă frontierei ruse”, a explicat ministerul de la Moscova, precizând că „întregul zbor al avionul rus s-a desfășurat în strictă conformitate cu regulile internaționale”.

Incidentul a fost cel de-al doilea în săptămâna trecută între armatele rusă și americană, într-un context de puternice tensiuni între Moscova și Washington.

Avioane ruse au survolat în mod constant în această săptămână distrugătorul american USS Donald Cook, un bombardier Su-24 trecând marți la doar 9 metri pe deasupra navei, într-o „configurație de atac simulată”, potrivit centrului european de comandă al armatei SUA.

La rândul său, secretarul de stat John Kerry a calificat acțiunea drept inconștientă, provocatoare și periculoasă, acuzație respinsă de Moscova.

„Acțiunile periculoase și neprofesioniste ale unui singur pilot pot provoca în mod potențial o escaladare inutilă a tensiunilor între țările noastre”, a atenționat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, în legătură cu cel mai recent incident.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...