În urma asaltului atribuit grupării intitulate Brigada Revoluţionară din Tripoli, tancuri şi vehicule blindate au încercuit zona unde se află majoritatea reşedinţelor noilor membri ai guvernului.

Capitala Tripoli a fost toată noaptea scena confruntărilor armate, lupte desfăşurându-se şi la Benghazi, al doilea oraş al ţării, unde a fost comunicat şi un bilanţ al victimelor de 24 de morţi şi 25 de răniţi.

La patru ani şi jumătate de la rebeliunea împotriva lui Gaddafi, Libia este un stat eşuat şi lipsit de autoritate. Trupele care l-au înlăturat pe acesta de la putere s-au scindat în numeroase grupări rivale care de atunci îşi dispută supremaţia.

Tripoli a fost cucerit în anul 2014 de coaliţia de miliţii islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv şi a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-şi încheie activitatea după alegerile din luna iunie a aceluiaşi an, iar executivul şi legislativul recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat în estul extrem al ţării. Între timp, unităţi fidele executivului legitim au preluat parţial controlul capitalei.

Aceste forţe politice au acceptat la sfârşitul anului trecut, sub presiunea comunităţii internaţionale, un guvern de uniune naţională care a fost instalat pe 30 martie. Dar situaţia continuă să fie confuză, întrucât liderul cabinetului nelegitim, Khalifa al-Ghawi, refuză să cedeze puterea, deşi promisese că o va face, iar parlamentul recunoscut de comunitatea internaţională, dar încă refugiat la Tobruk, a anunţat şi el că nu recunoaşte legitimitatea noului executiv impus de ONU.

Profitând de anarhia din ţară, jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), care pierd tot mai mult teren în Siria şi Irak, găsesc în Libia un loc de refugiu, mai ales în zona oraşului Sirta. Potrivit estimărilor internaţionale, în prezent pe teritoriul libian ar fi circa 5.000 de combatanţi jihadişti.

Situaţia din Libia prezintă un interes deosebit şi pentru Uniunea Europeană, întrucât această ţară a devenit placa turnantă a imigraţiei ilegale africane către Europa. Conform unor responsabili comunitari, în Libia s-ar afla în prezent sute de mii de migranţi veniţi din statele Africii sub-sahariene cu intenţia de a pleca mai departe către ţările vest-europene.