(SONDAJ) Popularitatea premierului David Cameron, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cota de popularitate a premierului britanic David Cameron se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, după dezvăluirile privind fondul offshore condus de tatăl său, în Bahamas, potrivit unui sondaj YouGov, relatează Agerpres.

Numai 34% dintre persoanele chestionate au o opinie favorabilă acțiunii lui David Cameron, față de 58% care cred contrariul.

Acesta este cea mai scăzută cotă de popularitate din iulie 2013, potrivit institutului YouGov care remarcă faptul că Jeremy Corbyn, foarte contestatul lider laburist, înregistrează de acum mai puține opinii nefavorabile (52%) decât Cameron.

Sondajul a fost realizat miercuri și joi, la puțin timp după dezvăluirile apărute duminică în „Panama Papers” privind fondul de investiții offshore condus de tatăl premierului Ian Cameron, decedat în 2010.

După mai multe zile de presiune, David Cameron a admis joi seara, într-un interviu televizat, că a deținut acțiuni în acest fond până în 2010.

Numai 23% dintre britanici au încredere în premierul conservator pentru a soluționa problema evaziunii fiscale.

Ministrul de finanțe George Osborne a înregistrat un rezultat și mai scăzut (17%). Cei doi întrunesc rezultate semnificativ mai slabe decât Jeremy Corbyn (39%) și Boris Johnson, primarul pro-Brexit al Londrei și marele rival al lui Cameron (25%).

Scăderea popularității premierului britanic este în special sensibilă în mediul electoratului conservator (din 71% de opinii favorabile în ianuarie ajungând la numai 44%, în prezent).

Potrivit YouGov, mai mult decât dezvăluirile în plan fiscal, această scădere a popularității premierului ar putea traduce mai întâi dezacordul de fond în ceea ce privește opinia premierului asupra problemei europene. Spre deosebire de numeroși eurosceptici din partidul conservator, David Cameron face campanie pentru menținerea Regatului Unit în UE, în cursul referendumului, din 23 iunie, asupra acestei probleme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...