Controversatul proiect privind statutul municipiului Chișinău, votat de majoritatea parlamentară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Controversatul proiect privind modificarea Legii Statutului Municipiului Chișinău a fost votat vineri de către majoritatea parlamentară, în primă lectură, deși a primit critici dure din partea opoziției.

Proiectul care prevede mărirea atribuțiilor primarului de Chișinău a fost propus de către deputații liberali, colegi ai actualului edil al capitalei.

„Acest proiect va servi ca studiu de caz la Facultățile de administrare publică. Proiectul a fost scris anapoda și nu s-au respectat unele norme elementare”, a declarat liberal-democratul Tudor Deliu.

Potrivit deputatului PSRM Vlad Bătrîncea, acest proiect a fost propus anume acum întrucât „Chirtoacă nu mai controlează Consiliul Municipal Chișinău”, acolo unde „în premieră fiecare proiect este dezbătut în parte, iar procesul decizional a devenit din nou transparent”.

„Prin intermediul acestui proiect liberalii vor ca primăria municipiului Chișinău să fie structura funcțională a primarului general care își desfășoară activitatea în baza unui regulament aprobat de primarul general, cu alte cuvinte ar însemna concentrarea puterii de decizie în capitală în mâinile unui singur om – Dorin Chirtoacă”, declara anterior și consilierul socialist Ion Ceban.

De cealaltă parte, președintele PL, Mihai Ghimpu, susține că „primarul a fost ales de către cetățeni și este normal ca acesta să aibă atribuții sporite”.

În proiectul de lege propus de liberali există mai multe prevederi care oferă primarului general mai multe prerogative decât are acesta în prezent, inclusiv numirea/destituirea viceprimarilor în cazul în care CMC refuză să susțină propunerile primarului în acest sens.

De asemenea, sunt oferite mai multe prerogative în privința numirii/destituirii pretorilor, vicepretorilor și a șefilor de direcții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...