Parlamentarul european susţine că punerea în funcţiune a conductei Iaşi – Ungheni, amânată deja pentru a treia oară, trebuie să fie prioritară pentru noul Guvern de la Chişinău.

„Suntem deja în februarie şi nu avem gaz românesc care să curgă prin conductele fraţilor de peste Prut. Până acum a putut fi invocată scuza că, din moment ce nu există încă un guvern la Chişinău, nu pot fi încheiate contractele de furnizare necesare. Dar acum, că noul executiv este aproape instalat, cred că ar trebui să facă o prioritate zero din îndeplinirea tuturor formalităţilor pentru ca, în sfârşit, gazul să poată ajunge la cei care au nevoie”, susţine Siegfried Mureşan.

 „Sper doar că noua coaliţie, care ar putea fi sprijinită în Parlament de comunişti, să nu îngroape acest proiect care dă o şansă unică fraţilor noştri de a scăpa de dependenţa energetică de Federaţia Rusă”, a adăugat eurodeputatul român.

Anterior, ministrul în exerciţiu al Economiei, Andrian Candu, a anunţat că ţara noastră va începe importul de gaze din România de la 1 ianuarie 2015, la un preţ de 277 de dolari pentru mia de metri cubi.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 de kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a costat 26 de milioane de euro.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.