(STUDIU) Active financiare de 2.500 miliarde de dolari sunt amenințate de încălzirea globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 2.500 de miliarde de dolari în active financiare de pe piețele mondiale ar putea fi amenințate în cazul în care încălzirea globală continuă și va crește la nivel mondial cu 2,5 grade Celsius până în anul 2100, arată un studiu britanic publicat luni în revista „Nature Climate Change”, informează agenția France Presse.

Unii economiști avertizează din ce în ce mai mult asupra consecințelor activității economice mondiale și a creșterii daunelor legate de recrudescența intemperiilor, scăderea productivității, efectele secetei asupra agriculturii etc. Dar acum este pentru prima dată când un studiu abordează estimarea impactului asupra valorii activelor globale.

Astfel, în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor crește cu 2,5 grade Celsius față de perioada revoluției industriale din secolul la XIX-lea, ar fi amenințată 1,8 la sută din valoarea totală a activelor financiare globale de astăzi. Este vorba despre aproximativ 2.500 de miliarde de dolari (circa 2.200 de miliarde de euro), estimează acest studiu care nu detaliază ce zone ar fi afectate sau cum.

Această sumă este echivalentul a jumătate din capitalizarea totală a sectorului de combustibili fosili, precizează studiul realizat de Simon Dietz, profesor la London School of Economics and Political Science.

De asemenea, experții sugerează un scenariu chiar și mai întunecat, însă puțin probabil (1 la sută șanse, conform calculelor lor) în care pierderile se vor ridica la 24.000 miliarde de dolari.

„Studiul nostru arată de ce amenințarea schimbărilor climatice ar trebui să fie o problemă importantă pentru toți investitorii pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii”, spune Dietz.

Soluția este punerea în aplicare de urgență a măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru limitarea creșterii temperaturii cu două grade Celsius așa cum comunitatea internațională a promis în acordul de la Paris din decembrie 2015.

O creștere de sub două grade Clesius ar limita la 1.700 miliarde de dolari valoarea activelor aflate în pericol, menționează studiul. În cazul scenariului cel mai rău, valoarea acestor active de risc ar fi de 13.200 miliarde de dolari.

Potrivit specialiștilor în probleme climatice, lumea riscă să ajungă la o încălzire cu patru grade Celsius în plus până în anul 2100 dacă nu se întreprinde nimic. În cazul în care toate statele pun în aplicare măsurile promise în cadrul conferinței de la Paris din decembrie 2015, creșterea va fi totuși de 2,7 grade până la trei grade Celsius.

Acordul de la Paris, semnat de 195 de țări, sub auspiciile ONU, implică și un proces de revizuire regulată a angajamentelor acestora. Acordul este încă în curs de ratificare și apoi va urma aplicarea sa în mod concret.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...