(RAPORT) Cetățenii din Uniunea Europeană cheltuie anual peste 24 de miliarde de euro pe droguri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Piața drogurilor, pentru care cetățenii din Uniunea Europeană cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro, reprezintă „una din principalele amenințări” pentru securitatea Europei, conform raportului pe 2016 al Observatorului European al Drogurilor și Toxicomaniilor (OEDT) și al Europol, publicat marți, relatează AFP și Reuters.
„Piața drogurilor rămâne unul din cele mai rentabile domenii pentru grupările de crimă organizată și, conform estimărilor noastre, cetățenii din UE cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro pe droguri ilicite”, potrivit autorilor studiului.

Raportul este o analiză strategică menită a facilita elaborarea de politici în țările membre ale UE.

„Nu există niciun dubiu că piața drogurilor ilicite rămâne una din principalele amenințări pentru securitatea Uniunii Europene”, au precizat, într-o declarație comună, directorul OEDT, Alexis Goosdeel, și directorul Europol, Rob Wainwright.

Potrivit autorilor documentului, „impactul negativ al pieței drogurilor asupra societății depășește pagubele cauzate de consumul de droguri”. „Astfel, piața drogurilor atrage și alte forme de criminalitate și terorism”, se subliniază în raport.

Influența pieței drogurilor se exercită de asemenea asupra economiei (spălare de bani), mediului (deșeuri de produse chimice folosite pentru a produce droguri) și „instituțiilor guvernamentale, prin consumarea bugetelor acestora și prin expunerea funcționarilor la riscul de corupție”.

Raportul vorbește de asemenea despre interconexiunile tot mai puternice între grupările criminale.

„A devenit o obișnuință ca grupările de crimă organizată să intervină pe piața drogurilor, traficând mai multe droguri, participând la alte forme de criminalitate și formând alianțe fără a ține cont de bariere etnice și geografice”, atrage atenția analiza.

Autorii subliniază impactul asupra traficului de droguri pe internet, care a furnizat „puncte de vânzare deschise, dar și ascunse, precum și posibilități de a recurge la lanțuri de aprovizionare”.

În 2013, piața canabisului reprezenta circa 38% din totalul pieței drogurilor, urmată de cea a heroinei (28%), cea a cocainei (24%), cea a amfetaminelor (8%) și cea a ecstasy-ului (3%).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...