Scutiţi vor fi cetăţenii care trăiesc din ajutor social şi au un venit lunar mai mic de 138 de dolari, nu au economii, nu deţin proprietăţi, iar datoria nu depăşeşte suma de 5.100 de dolari.

Decizia se încadrează într-un program numit „Un nou început” şi asta pentru că cei care vor beneficia de această măsură guvernamentală nu vor mai avea nicio datorie la stat, la bănci, către companiile de energie sau operatorii de telecomunicaţii.

Programul include cele mai mari bănci, companii publice şi private, furnizori de telecomunicaţii majore ale ţării şi alte instituţii. Guvernul nu va rambursa companiile pentru pierderile lor, acestea pur şi simplu le vor absorbi.

Măsura este contestată de unii economişti internaţionali, care califică decizia drept una populistă într-un an electoral, şi lăudată de alţii, care spun că este o măsură excepţională şi fără precedent. „Nu mă pot gândi la nimic comparabil”, a menţionat co-preşedintele Centrului de cercetare politică şi economică de la Washington, Dean Baker, citat de Washington Post.

În total, datoriile cetăţenilor croaţi sunt estimate la 4,11 miliarde de dolari, însă prin această nouă măsură vor fi şterse între 1 şi 7% din această sumă.