Sturza, vizat în investigația Panama Papers, reacționează: Nu este un fenomen ilegal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier Ion Sturza, al cărui nume a apărut în investigația Panama Papers, a reacționat la aceste informații, menționând că nu este neapărat „ilegal” să ai afaceri în zone „offshore”.

„Nu este un fenomen ilegal. De această formă juridică se folosesc TOATE companiile, băncile, fondurile investiţionale mari, dar şi persoanele fizice pentru a crea SPV-uri, companii cu destinaţii anume. Astfel de jurisdicţii sunt şi în Uniunea Europeana, Amsterdamul sau Insulele Virgine Britanice sunt un exemplu. Ce este important, atunci când eşti o persoană cu expunere politică, deputat, membrul guvernului sau alte funcţii de demnitar, să le incluzi în declaraţia de avere. În caz de beneficii din urma activităţii acestor companii, dividende, spre exemplu, să le incluzi în declaraţia în țara unde eşti rezident fiscal. Profitul realizat de astfel de companii ca rezultat al activităţii într-o țară anumită, se impozitează de ţara respectivă local”, a declarat Sturza pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia „motivele pentru care un offshore este profitabil sunt legate de optimizarea fiscală în mod legal, protejarea unor proprietăți sau a unor bunuri, confidențialitatea structurii acționariatului și accesul la piețele financiare și de investiții din toată lumea”.

„În plus, astăzi TOATE tranzacţiile cu aceste companii în UE, dar şi Moldova (teoretic), deschidere de conturi în bănci, fondarea de companii etc., se face obligatoriu cu menţiunea beneficiarului final persoana fizică.
Personal (nu în timpul când am fost în funcţii publice!) am participat la creare a mai multe SPV în zone offshore. Important este să respecţi lucrurile enumerate mai sus”, a mai spus Ion Sturza.

Potrivit unui material RISE Moldova, Ion Sturza a deschis două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine, Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings, alături de foștii săi parteneri de afaceri Dinu Patriciu și Constanti Lutsenko.

El susține că nu a beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...