Croații vor să demită ministrul culturii, după reacția acestuia la agresarea unui jurnalist

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Jurnaliștilor Croați a cerut duminică demisia ministrului culturii după reacția acestuia, considerată „rușinoasă”, la agresarea unui jurnalist local, potrivit AFP.

Scriitor și jurnalist satiric faimos în Croația, Ante Tomic a fost agresat fizic și verbal, la începutul săptămânii, de către doi bărbați la Split, port la Marea Adriatică. Acest incident, în timpul căruia un apropiat de-al lui Tomic a fost rănit la cap, urmează unei serii de acte și declarații la adresa presei independente din Croația.

Deși a condamnat într-un comunicat „violența fizică și atacurile contra oricărui cetățean”, ministrul culturii Zlatan Hasanbegovic a „reamintit importanța responsabilității cuvintelor pronunțate și scrise în mod public”.

„În loc să condamne clar atacul contra lui Ante Tomic, a fost publicată o rușinoasă punere în gardă” de către ministru, a subliniat președintele Asociației Jurnaliștilor Croați, Sașa Lekovic. „Prin reacția sa, ministrul justifică sau relativizează loviturile și amenințările și de aceea ar trebui să demisioneze”, a adăugat Lekovic, într-un comunicat de presă.

După sosirea unui nou guvern conservator la putere în Croația, în ianuarie, apărătorii drepturilor omului au devenit tot mai îngrijorați de presiunile politice contra presei independente.

În luna martie, președintele Autorității de Reglementare a Presei Online, Mirjana Rakic, a demisionat explicând că nu mai poate suporta presiunile.

De la preluarea mandatului, noul guvern de la Zagreb a înlocuit membrii Autorității audiovizualului croat, inclusiv pe președintele acesteia, și a tăiat subvențiile pentru media necomerciale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...