Despre aceasta scrie publicaţia britanică Financial Times, citată de Tvrain.ru. Putin i-a spus lui Merkel că autorităţile din Ucraina trebuie să ducă o politică în relaţiile cu aşa-numitele republici Doneţk şi Lugansk asemănătoare cu politica Moscovei în Cecenia.

Propunerea lui Putin a şocat-o pe Angela Merkel, mai scrie Financial Times. Deja a doua zi la Sydney, cancelarul Germaniei a avut declaraţii mai prudente decât anterior. Mai mult, Merkel a atenţionat că Rusia poate fi o ameninţare nu doar pentru Ucraina, dar şi pentru Georgia şi Balcani.

O sursă de la Kremlin a declarat, după discuţiile purtate la Brisbane, că Putin şi Merkel niciodată nu au avut o „relaţie specială”, aşa cum se vehiculează în cercurile diplomatice. Potrivit sursei, „Putin şi Merkel niciodată nu s-au avut la inimă”, dar, fiind profesionişti, au ascuns acest lucru.

Pe 16 noiembrie, la Summitul G20 de la Brisbane, Angela Merkel a avut o întrevedere cu Vladimir Putin şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. „Au fost discuţii de încredere”, a spus Merkel presei, refuzând să ofere şi alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a spus că la întâlnire s-a făcut „un schimb de opinii despre situaţia din sud-estul Ucrainei, iar preşedintele Putin a explicat în detalii abordarea Rusiei în această situaţie”.