La doar câteva ore după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut forţelor ucrainene şi celor separatiste să înceteze focul, liderii rebelilor s-au arătat dornici să se aşeze la masa tratativelor. Ei spun că sunt gata să oprească ofensiva, însă, nu mai recunosc linia de demarcare, stabilită prin Acordul de la Minsk din 19 septembrie.

Aceştia spun că sunt dispuşi să se oprească la poziţiile pe care le deţin acum, iar asta înseamnă că Ucraina ar trebui să renunţe la aeroportul Doneţk, cel puţin trei orăşele de lângă oraşul Debalţevo, care reprezintă un important nod feroviar, precum şi la unele teritorii din nordul regiunii Lugansk, toate pierdute de Kiev pe parcursul lunii ianuarie. Chiar şi aşa, separatiştii nu par a renunţa la asaltarea oraşului Debalţevo care este încercuit din trei direcţii, şi-i ameninţă pe militarii ucraineni că vor fi lichidaţi cu toţii dacă nu-şi vor părăsi poziţiile.

După ce ieri presa americană anunţa că administraţia de la Washington ar fi gata să trimită Ucrainei arme letale pentru a face faţă noii ofensive a separatiştilor, portavocea secretarului de stat, John Kerry, a declarat că deocamdată o astfel de decizie nu a fost luată, însă, există şi o asemenea opţiune.

Acum două zile, liderii autoproclamatelor republici din Donbas au anunţat demararea unei mobilizări generale în aşa-zisa armată. Potrivit lor, recrutarea le va pune la dispoziţie 100.000 de noi combatanţi separatişti. De la începutul violenţelor din estul Ucrainei, în luna aprilie a anului trecut, peste 5000 de oameni şi-au pierdut viaţa.