Reacția lui Putin la confruntările armate dintre Azerbaidjan și Armenia, din Nagorno-Karabah

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, „este profund îngrijorat în legătură cu informațiile privind reluarea acțiunilor armate în Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile implicate în conflict la „încetarea imediată a focului”, a anunțat sâmbătă secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Președintele Putin îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului și reținere, pentru a nu admite noi pierderi de vieți omenești”, a spus Peskov.

„În ultima vreme, atât ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cât și a unor eforturi internaționale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franța și SUA) au fost întreprinse o serie de acțiuni menite să ducă la reglementarea conflictului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că liderul rus „regretă faptul că situația a escaladat din nou la o confruntare armată”.

În dimineața zilei de sâmbătă, Azerbaidjanul și Armenia au anunțat o acutizare dramatică a situației în Nagorno-Karabah, părțile acuzându-se reciproc de acțiuni ofensive active.

Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...