Polonia cere efective militare NATO permanente şi armament suplimentar, de teama Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Polonia va cere în mod oficial Alianţei Nord-Atlantice efective militare permanente, sisteme de rachete şi suplimentarea numărului avioanelor de vănătoare, pentru contracararea acţiunilor Rusiei, afirmă premierul polonez, Andrzej Duda.

„Polonia va formula o solicitare adresată NATO în sensul staţionării permanente de trupe, dar acestea nu vor fi suficiente: sunt necesare sisteme de apărare şi avioane de atac F-35”, a declarat Andrzej Duda într-un discurs rostit la German Marshall Fund, în Washington.

Premierul Poloniei a exprimat preocupare în legătură cu acţiunile Rusiei de consolidare a capacităţilor militare în zona baltică.

„Avem nevoie de o strategie balistică eficientă, care să mă facă să dorm liniştit”, a adăugat Duda, în contextul în care Polonia va găzdui începând din 2018 elemente antirachetă NATO similare cu cele instalate în România.

„Dacă am avea 200 de avioane de vânătoare F-16 faţă de cele 48 de acum, am avea o capacitate aeriană reală şi am putea utiliza rachete de croazieră. Nu aş vrea să utilizez cuvântul «dorinţă», dar dacă am primi şi avioane F-35, am avea garanţia siguranţei; Polonia, ca membră a Uniunii Europene şi a NATO, are dreptul să primească tehnologie militară de cel mai înalt nivel”, a spus Duda, potrivit presei internaţionale.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, a afirmat recent generalul american Philip Breedlove, comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce este un avertisment adresat Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...