Obama a comutat 61 de condamnări, care mergeau de la închisoare pe viaţă până la mici pedepse pentru posesie sau vânzare de stupefiante precum cocaina sau crack-ul, a anunţat Casa Albă.

Barack Obama, care se îndreaptă spre finalul mandatului, a înmulţit tipul acesta de iniţiative. El a mai comutat pedepsele a 95 de americani şi în decembrie.

Obama a redus recent pedepsele a 248 de condamnaţi, ceea ce în cazul unora s-a tradus printr-o amnistie, şi urmează să se întâlnească cu unii dintre ei miercuri.

Preşedintele american reclamă de mult timp o reformă a sistemului penal, denunţând încarcerări în masă ale traficanţilor de droguri care devin adesea „criminali înrăiţi după lungi perioade în închisoare.

Obama s-a deplasat de altfel în iunie într-o închisoare federală, o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu.

Reforma sistemului judiciar este unul dintre subiectele rare asupra căruia republicanii şi democraţii par să se înţeleagă, lăsând deschisă posibilitatea de a legifera asupra chestiunii chiar într-un an electoral.

În jur de 2,2 milioane de persoane sunt deţinute în închisorile americane şi preşedintele Obama a insistat în mai multe rânduri asupra faptului că americanii reprezintă „5% din populaţia mondială, dar 25% din populaţia carcerală mondială”, între care un număr disproporţionat de negri şi hispanici.

Dintre deţinuţii din închisorile federale americane, peste jumătate au fost condamnaţi pentru trafic de droguri, a indicat în octombrie un studiu al Biroului de statistici al justiţiei, realizat în cursul anului 2012, pe un eşantion de 94.678 deţinuţi.