Bine, nu ştim exact dacă a ajuns şi la sediul PD-ului, pentru că din declaraţiile purtătorilor de cuvânt de acolo, Dumitru Diacov şi Marian Lupu, aflăm că Heusgen nu i-a anunţat din timp de vizită, aşa că, din această cauză, cel puţin cu ei nu s-ar fi discutat.

Totuşi, ştim cu certitudine că Heusgen, consilierul pentru Politică Externă şi Securitate al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a fost la PLDM şi PL, însă nici aceştia nu au fost prea vorbăreţi.

Lui Filat îi este ruşine de vizita unui consilier al Angelei Merkel?

Absolut stranie, cel puţin la prima vedere, a fost reacţia lui Filat. Mai bine zis lipsa totală de reacţie a celui care altă dată, la orice eveniment de genul ăsta, din care credea el că poate să-şi mai facă ceva imagine, venea cu comunicate, poze şi articole pline de laudă prin presa pe care o controlează.

Ei bine, pe site-ul PLDM-ului n-am găsit absolut niciun comunicat despre vizita emisarului Angelei Merkel, „buna sa prietenă”. Mai mult chiar, pe site-ul verzilor a apărut un comunicat despre o întrevedere a lui Filat cu Pettit, noul ambasador american la Chişinău. O fi Heusgen mai puţin important decât noul ambasador american? Mă îndoiesc.

De ce a ratat şansa Filat de a-şi mai trage o rundă de poze cu oficialul german, pe care mai apoi să le distribuie prin presa pe care o controlează? Din acelaşi motiv din care presa lui Plahotniuc şi a lui Filat nu a reflectat nici în vreun fel vizita lui Heusgen de ieri. Cu excepţia a 3-4 portaluri de ştiri şi a două televiziuni, tăcere totală.

Filat şi Plahotniuc o sfidează şi pe Merkel

Şi motivul este unul simplu. Este de fapt acelaşi care ne-a compromis aproape iremediabil imaginea în faţa europenilor, când în timpul negocierilor de la Aeroport s-a ajuns la un acord privind crearea unei alianţe din PLDM, PD şi PL, iar după ce Filat şi Lupu s-au întors la şeful lor Plahotniuc, lucrurile s-au schimbat brusc.

N-au mai contat promisiunile în faţa europenilor, angajamentele, nimic. Plahotniuc nu l-a vrut în alianţă pe Ghimpu şi pace. El are alte planuri pe viitor, în special pentru momentul în care va fi pusă problema alegerii unui nou preşedinte de ţară, funcţie la care râvneşte.

Aşa că, de ce să mai dai informaţii de la o întâlnire cu consilierul lui Merkel, care potrivit spuselor lui Ghimpu, a dat de înţeles că PCRM-ul nu are ce căuta la guvernare?

Şi uite-aşa, despre vizita consilierului Angelei Merkel la Chişinău nu ştie mai nimeni în ţară, în condiţiile în care doar puţina presa pe care nu o controlează Plahotniuc şi valetul său Filat şi-a permis să relateze despre aceasta.

Faptul că presa celor doi nu a relatat absolut nimic despre vizită, că Lupu nici măcar nu s-a întâlnit cu Heusgen, lasă clar de înţeles că Filat şi Plahotniuc o sfidează şi pe Merkel, neluând în considerare solicitările Berlinului.

Dar să o sfidezi pe Merkel înseamnă să pui cruce pe şansele tale de integrare europeană. Lucru pe care Plahotniuc îl şi urmăreşte, latent. Pentru că ieri, în România, un stat european, un judecător a fost condamnat la 22 de ani de puşcărie, alături de un miliardar român. Ambii pentru corupţie, desigur.

Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.