Bruxelles, inima Europei: Iată de ce au lovit aici teroriştii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Prin atacurile din Bruxelles a fost lovită întreagă Europa”, spunea Francois Hollande. Fraza cu care preşedintele francez a descris tragedia petrecută pe 22 martie în capitala Belgiei reflectă întru totul adevărul despre influenţa Bruxelles-ului în peisajul european.

Oraşul de 1,2 milioane de locuitori concentrează forţa politică şi administrativă a continentului, nefiind astfel de mirare că teroriştii Statului Islamic au direcţionat una dintre loviturilor lor direct către inima Europei, remarcă postul american CNN Money.

Organ vital

Pentru UE, Bruxelles are rolul unui organ vital, fiind casă miilor de oficiali europeni care reglează bunul mers al pieţei unice din cele 28 de state. Numai Comisia Europeană are 21.000 de angajaţi care locuiesc în oraş.

Sute de companii multinaţionale îşi au sediile aici, iar în oraş se estimează că ar activa peste 30.000 de lobby-şti care fac legătură între mediul de afaceri şi cel politic.

Regulile dure care încep să-şi facă simţită prezenţa în Europa – protecţia datelor personale online, impozitarea corporaţiilor şi legile antimonopol – au accentuat şi prezenţa unor companii precum Microsoft, Amazon, Alphabet/Google în zonă, reprezentanţii acestora încercând să creeze o punte de legătură cu mediul politico-administrativ al UE.

Capitală neoficială a UE

Fondatorii Uniunii Europene au evitat să desemneze un oraş drept capitală noii construcţii politice de pe continent, considerând că acest lucru contravine principiilor fundamentale ale blocului comunitar.

Cu toate acestea, Bruxelles este adesea privit că o capitală veritabilă a Uniunii, având şansă de a găzdui Parlamentul European şi Consiliul European.

În Bruxelles au fost purtate toate discuţiile privind salvarea financiară a Greciei, aici s-au pus bazele zonei euro şi a monedei unice europene şi tot de aici a venit acceptul de integrare în UE a fostelor ţări din blocul comunist de est, printre care şi România.

Şi importanța oraşului nu se rezumă doar la segmentul european. Aici îşi are sediul NATO, alianţa militară care cimentează legăturile dintre democraţiile aflate de o parte şi de alta a Atlanticului.

Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Internaţională a Muncii, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au birouri deschise în capitala neoficială a UE.

200 de ambasade străine şi consulate sunt deschise în oraş, iar în acest Babilon instituţional îşi fac veacul nu mai puţin de 1.700 de corespondenţi ai agenţiilor de presă şi ziarelor străine.

Aici au lovit teroriştii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...