Liderul sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, condamnat joi la 40 de ani de detenție pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, va face apel la sentința Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), a anunțat avocatul său, Peter Robinson, relatează AFP.

Radovan Karadzic „este dezamăgit și uluit”, le-a declarat avocatul jurnaliștilor.

„El consideră că a fost condamnat pe baza unor deducții și va face apel”, a adăugat Peter Robinson.

De cealaltă parte, procurorul TPIY a afirmat, după anunțarea verdictului, că „s-a făcut dreptate”.

„Mii de persoane au venit aici pentru a-și povesti experiențele și pentru a-i înfrunta cu curaj pe cei care le-au persecutat”, a precizat el. „Prin această condamnare, adevărul a fost respectat”, a adăugat procurorul.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost condamnat joi de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) la 40 de ani de închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității în timpul războiului din Bosnia.

Radovan Karadzic a fost găsit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai sângeros masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Radovan Karadzic, instanța vă condamnă la 40 de ani de detenție”, a afirmat, citind verdictul la Haga, judecătorul O-Gon Kwon, afirmând că „acuzatul a fost vârful de lance al structurilor militare, politice și guvernamentale” ale sârbilor din Bosnia.

Judecătorii TPIY au decis totuși că nu au avut suficiente probe pentru a afirma, dincolo de orice dubiu, că a fost comis un genocid și în alte șapte municipalități din Bosnia. Karadzic a fost astfel achitat pentru unul din cele două capete de acuzare de genocid.

El a fost astfel găsit vinovat în total pentru 10 din cele 11 capete de acuzare.

Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost „în prima linie în dezvoltarea și crearea ideologiei” sârbilor din Bosnia, în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992 și 1995.

Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia.

Numeroase victime, printre care foști deținuți din tabere și mame de la Srebrenica, precum și diplomați și jurnaliști din întreaga lume s-au deplasat la Haga.

Radovan Karadzic este cel mai înalt responsabil judecat de TPIY pentru crime comise în timpul războiului, după moartea în 2006 a fostului președinte sârb Slobodan Milosevic în cursul procesului său.

El a fost președintele entității sârbilor din Bosnia, Republika Srpska.

Radovan Karadzic a vrut, potrivit judecătorilor, să divizeze Bosnia și „să îi alunge pe musulmani și croați din teritoriile revendicate de către sârbii din Bosnia”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...