Nicolae Timofti își ia adio de la Condrița, după 4 ani de mandat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nicolae Timofti îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte după 4 ani. Acesta a fost învestit în funcție la 23 martie 2012, după ce la 16 martie a fost ales la șefia țării de Parlament.

Acum 4 ani, după 917 zile de frământări şi incertitudini Nicolae Timofti a devenit cel de-al patrulea preşedinte al Republicii Moldova. Acesta a fost ales în fruntea statului pe 16 martie 2012, cu votul a 58 de deputaţi din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, trei deputaţi din grupul Dodon şi neafiliatul Mihai Godea.

Comuniştii au boicotat alegerea preşedintelui, protestând în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La şedinţa de învestire în funcţie a lui Nicolae Timofti au asistat aproape 500 de invitaţi.

Ceremonia de învestire a noului Preşedinte al Republicii Moldo…

Nicolae Timofti depune jurământul de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova (23 martie 2012)Live aici: https://www.privesc.eu/arhiva/9590

Posted by Privesc.Eu on 22 Martie 2016

Deși președintele își încheie mandatul, acesta îşi va exercita mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri de Curtea Constituţională.

Amintim că, la 4 martie curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate în anul 2000 cu privire la alegerea președintelui și a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni.

Experții Asociației Promo-Lex spun că alegerile prezidenţiale în Republica Moldova ar trebui să aibă loc la 19 iunie 2016, potrivit normelor Codului Electoral, ediția anului 2000. Atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și prim-ministrul, Pavel Filip, au declarat că, cel mai probabil, alegerile prezidențiale vor avea loc în toamna acestui an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...