Unii au încercat să-mi dovedească că Drăguţanu n-are nicio vină, e băiat bun, l-ar fi informat la timp pe Leancă asupra neregulilor de la BEM…

Văd că şi PL-ul, prin gura lui Ghimpu, continuă să-l apere pe Drăguţanu…

Nu aş vrea să dau sfaturi nimănui, cu atât mai mult unor partide sau lideri de partid…

Dar, a te pronunţa tranşant, ferm şi indubitabil, în favoarea aflării adevărului despre cum au fost furate sume uriaşe din sistemul nostru bancar prin intermediul BEM şi a încerca, în acelaşi timp, să-l scoţi basma curată pe cel care poartă, potrivit atribuţiilor care îi revin, cea mai mare responsabilitate pentru comiterea şi tăinuirea unor asemenea crime împotriva statului înseamnă să fii ezitant în demersul public pe care îl afişezi, să trădezi lipsă de sinceritate în raport cu suporterii tăi sau, şi mai rău, să devii, până la urmă, complice la această acţiune criminală.

După umila mea părere, Ghimpu şi PL-ul, în aceste circumstanţe, ar fi trebuit să-i ceară socoteală în primul rând celui care a fost propulsat în fruntea BNM de liberali. Pentru că un exponent al unei formaţiuni politice care vine să lupte cu corupţia şi corupţii nu va tolera şi nu va tăinui asemenea crime!

Un om onest care reprezintă un partid onest ar fi trebuit primul să bată alarma în legătură cu jaful care se punea la cale!

Drăguţanu, dacă ar fi fost exponentul moral al unei formaţiuni politice morale, ar fi trebuit să fie primul care si-ar fi anunţat demisia din înalta funcţie de stat în care a fost pus de PL, mai cu seamă după ce primul ministru Leancă, după ce ar fi fost informat de acesta asupra ilegalităţilor care se pun la cale în sistemul bancar, nu ar fi întreprins acţiuni prompte de natură să împiedice săvârşirea lor.

Drăguţanu este demnitarul care ar fi trebuit până în această clipă să informeze societatea în legătură cu adevăratele cauze ale devalorizării valutei naţionale!

Drăguţanu este cel care ar fi trebuit să recunoască în faţa societăţii că prăbuşirea leului s-a făcut conştient de către factorii de decizie din cadrul BNM, pentru acoperirea găurilor din sistemul bancar apărute în urma scoaterii ilegale din ţară, de către reţeaua lui Shor, cu acordul Guvernului, a peste un miliard de dolari!

Drăguşanu este cel care ar fi trebuit să toarne lumină, nesilit de nimeni, din proprie iniţiativă şi conştiinţă, asupra diversiunilor comise împotriva Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei!

Aşa ar fi trebuit, cred, să procedeze un demnitar patriot şi cu frică de Dumnezeu!

Nu a făcut-o!

Nu o va face nimeni în locul lui!

Iată de ce Mihai Ghimpu ar fi trebuit să ceară primul demisia sau demiterea lui Drăguţanu şi să se delimiteze neîntârziat de acţiunile şi inacţiunile lui păgubitoare pentru ţara asta şi poporul ei.

Ştefan Secăreanu

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.