„În ţara noastră e război. În aceste momente îşi pierd viaţa atât soldaţi ucraineni, cât şi ruşi. Noi vă sugerăm să verificaţi informaţia pe care o auziţi şi fiţi sceptici faţă de imaginile pe care le vedeţi”, a spus o tânără de la Universitatea de Aviaţie din Ucraina.

 „Toţi suntem studenţi, iar studenţii reprezintă viitorul ţării. Vă îndemnăm să aveţi verticalitate, să nu manipulaţi societatea. Fiţi echidistanţi faţă de jocurile politice. Gândiţi-vă, analizaţi, verificaţi”, a menţionat un student de la Universitatea de Stat din Ucraina.

„Exact acum un an a fost doborât regimul lui Ianukovici, au fost înlăturaţi de la putere cei mai corupţi legislatori şi scepticii eurointegrării, fapt care a fost posibil după declanşarea protestelor în masă din Ucraina. Au ieşit în stradă mii de oameni. Mulţi şi-au pierdut viaţa. Dar noi am luptat continuu şi am devenit mai puternici. Reprezentanţii puterii de la Kremlin numesc aceste evenimente o lovitură de stat. Revoluţia aceasta este meritul poporului nostru, al oamenilor de rând din toată Ucraina, care luptă pentru drepturile lor”, a accentuat alt tânăr de la Universitatea Economică din Ucraina.


Reacţiile nu au întârziat să apară. Un grup de tineri ruşi, despre care se scrie că ar fi membri ai unei organizaţii care idealizează doctrinele putiniste, au venit cu replica în scurt timp, afirmând că ţara lor este singura care luptă pentru democraţie, iar spre deosebire de Statele Unite ale Americii şi Europa, care impun sancţiuni Kremlinului, autorităţile ruse „trimit convoaie umanitare în Donbas”.

„Strămoşii noştri n-au permis niciodată ca relaţiile dintre ruşi şi ucraineni să se deterioreze. Şi nimic nu ar putea permite să se întâmple una ca asta. Voi spuneţi că banderoviştii, militanţii Pravîi Sector, naziştii, sunt poveşti, dar oare victimele de pe Maidan sunt eroi ai acestor poveşti?! Fraţilor, analizaţi bine sursele de informare”, a exclamat reprezentantul senatului studenţesc al Universităţii Tehnice de Stat din Kaliningrad.

„Acum un an, în ţara voastră s-a produs o mişcare anticonstituţională. Voi consideraţi că regimul lui Ianukovici era unul dictatorial şi corupt. Vorbiţi despre un haos total, în timp ce în Rada Supremă acced persoane controversate, iar Ucraina e condusă în acest moment de un oligarh. Voi numiţi Revoluţia un merit al poporului ucrainean, în urma căreia mii de oameni şi-au pierdut viaţa?”, a spus o altă tânără de la aceeaşi instituţie de învăţământ.

„Ne sugeraţi să analizăm sursele de informare şi să nu manipulăm, dar să ştiţi că locuitorii din Crimeea duc o viaţă liniştită. În ţara noastră nu mor oameni din cauza bombelor şi nici nu se aud împuşcături”, a conchis o studentă a Academiei Baltice de Drept.

Subiectul a ajuns în atenţia internauţilor. Despre aceasta a scris şi o bloggeriţă din Ucraina, care afirmă că cei care au oferit un feed-back celor din Ucraina nu sunt nişte tineri oarecare. Ei sunt membri ai organizaţiei politice „Seti”, o platformă care idealizează doctrinele putiniste şi demonizează politicile occidentalilor. Mai mult, membrii proiectului politic „Seti” sunt concentraţi asupra promovării imaginii lui Vladimir Putin şi consideră că liderul ţării lor le este ca un tată sau chiar inima Rusiei, iar poporul ar trebui să-l susţină şi să-l trateze ca pe un adevărat mentor.

Bloggeriţa îi numeşte pe aceşti tineri nişte sectanţi. Ea menţionează că din cauza principiilor pe care le împărtăşesc au fost porecliţi „Martorii lui Putin”.

„Apropo, deşi pretind că ştiu ce presupun „relaţiile spirituale”, aceştia au manipulat atât tineri de vârsta lor, cât şi adulţi. Astfel, această categorie de oameni au pierdut orice tangenţă cu realitatea şi mai ales sensul adevărat al termenilor patriotism, stat, familie, limbă de stat, Paşte sau Marea Victorie”, mai scrie bloggeriţa din Ucraina.