Planul Rusiei, dat peste cap: Prețul petrolului nu va crește semnificativ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Declinul producţiei de gaze de şist în SUA contribuie mai mult la creşterea preţului ţiţeiului decât negocierile privind îngheţarea producţiei dintre principalele state exportatoare, a afirmat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, într-un interviu acordat la Berlin, transmite Bloomberg.

„Chiar dacă va exista un acord privind îngheţarea producţiei, nu ne aşteptăm să aibă implicaţii majore, cel puţin în primul semestru din 2016. Recentele discuţii nu au avut un impact major asupra preţului ţiţeiului”, a explicat Fatih Birol.

În 16 februarie, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind „îngheţarea” producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunţat ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Discuţiile urmează să se reia în 17 aprilie şi Fatih Birol susţine că aceste negocieri sunt mai puţin importante decât declinul producţiei de gaze de şist în SUA, care a ajuns la cel mai redus nivel din noiembrie 2014, conform datelor guvernamentale.

Aceste evoluţii au mai multe implicaţii decât bârfele de pe coridoare, afirmă şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei. Instituţia se aşteaptă la scăderea producţiei de ţiţei a SUA cu 600.000 barili pe zi anul acesta şi la majorarea producţiei Iranului cu 500.000 – 600.000 barili pe zi.

Va trebui să urmărim cu atenţie evoluţiile din Iran, industria sa are nevoie de investiţii majore pentru exploatarea resurselor energetice. Ridicarea sancţiunilor nu înseamnă o majorare automată a producţiei, a explicat Fatih Birol.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut joi cu 1,03 dolari, ajungând la valoarea de 41,38 dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...