Linkuri accesibilitate

Accentuarea crizei valutare din Transnistria


Un interviu cu expertul economic Serghei Melnicenko despre cauze, consecințe, și perspective.

Criza valutară din regiunea transnistreană ia proporții, în doar două-trei zile cursul valutar a crescut neoficial, pe piața neagră, de la 11,1 ruble transnistrene pentru un dolari la 15 ruble, marți. Miercuri, comercianții ilegali de pe străzile din Tiraspol și Bender vindeau dolarul deja cu 16 ruble. La casele de schimb valutar oamenii simpli nu mai pot găsi deja de câteva săptămâni valută, în special dolari, agenții economici sunt în situația în care nu pot achita marfa primită din străinătate, iar prețurile în magazine au început deja să crească. Este momentul în care pare să se încheie stabilitatea prețurilor și cea a rublei transnistrene pe care a încercat administrația transnistreană să o mențină în mod artificial în ultimul an.

Sovietul suprem de la Tiraspol a amânat astăzi pe o perioadă nedeterminată examinarea chestiunii cu privire la situația pe piața valutară din regiune, la solicitarea șefului Băncii centrale transnistrene, Eduard Kosovski, care a spus că administrația regiunii este în proces de elaborare a unui set de măsuri pentru a ține situația sub control.

Într-o ședință a consiliului de securitate al regiunii separatiste, acesta a sugerat marți că rubla transnistreană ar trebui devalorizată, „busc sau treptat”. O posibilă devalorizare cu 30% a rublei, a spus Kosovski, citat de agenția oficială Novosti Pridnestrovia, ar putea duce la creșterea prețurilor de consum și sărăcirea populației. Pentru a minimiza aceste consecințe sunt necesare măsuri de atenuare a inflației, a mai spus șeful Băncii de la Tiraspol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Administrația regiunii nu a ascuns că menține artificial nivelul rublei transnistrene, pentru a evita o sărăcire bruscă a populației. În condițiile în care și în Ucraina, și pe malul drept al Republicii Moldova valuta națională s-a depreciat destul de mult în ultimul an, produsele alimentare au devenit mai scumpe în Transnistria, iar oamenii au început să meargă pentru cumpărături în Ucraina sau pe malul drept al Nistrului. Principala cauză a crizei de valută în regiunea transnistreană ar fi, potrivit autorităților, diminuarea comerțului și recesiunea economică îndelungată. În ultima jumătate de an, rezervele valutare ale Băncii centrale de la Tiraspol s-au redus de aproape trei ori, de la 34,3 milioane dolari la 12,3 milioane dolari.

Expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, spune care a fost astăzi atmosfera la Tiraspol:

Serghei Melnicenko: „Președintele Băncii centrale a declarat marți că cursul trebuie să fie cam 15-16 ruble. În consecință – agiotaj pe piața valutară, prăbușirea cursului, apariția pieței negre și a comercianților ilegali care ofereau marți dolari cu 15 ruble, fără măcar să se ascundă, miercuri deja – cu 16 ruble. Marți, cursul oficial stabilit de Banca centrală a fost nu 11,1, cum era în ultimul an, ci 11,3 ruble – adică a folosit marja maximă care fusese planificată de Sovietul suprem pentru tot anul, deci practic a epuizat limita anuală de depreciere a rublei.”

Administrația regiunii încearcă să găsească soluții pentru a nu permite o explozie a inflației și a prețurilor. Ce urmează acum? Iată ce spune expertul:

Serghei Melnicenko: „Agenții economici mi-au spus că practic s-au oprit toate plățile, au fost practic paralizați – au primit marfă, dar nu o pot plăti. M-am consultat și cu directorul unei bănci comerciale, care a spus că în acest moment totul stagnează, banca nu mai face niciun fel de operațiuni – nici de vânzare, nici de cumpărare de valută.

Văd aici și un anumit aspect politic. Este o capcană pentru Sovietul suprem, pentru că acesta are prerogativa stabilirii coridorului valutar. Dacă va fi nevoit să stabilească un curs mai mare acest lucru va genera o inflație galopantă, cresc prețurile, scade nivelul de viață… Și, cine este de vină? Iată-așa.

Aceste oscilații au impact asupra comerțului extern și asupra consumului intern. Dar cert este faptul că cursul rublei transnistrene nu va mai fi la fel și această menținere a ei în mod artificial din ultimii patru ani trebuia să se termine mai devreme sau mai târziu, și iată că se termină în mod negativ. Dar, în schimb, vor avea într-o anumită măsură de câștigat exportatorii. Poate că acesta și este calculul – să ridice încasările bugetare pe seama unor sume mai mari de ruble transnistrene provenind din convertirea valutei primite pentru marfa exportată… Astfel vor fi mai ușor acoperite găurile bugetare. Dar în același timp, vor avea de suferit importatorii și populația – pentru că a controla inflația când cursul se ridică cu 30 la sută este practic ireal.”

Serghei Melnicenko spune că o situație atât de gravă în Transnistria nu a mai fost din 1994, când inflația se ridica și la 1000 de procente. Atunci, cel care a oprit inflația galopantă a fost exact actualul director al Băncii centrale, Eduard Kosovski, care acum pare să fi fost exact factorul care a declanșat criza valutară din regiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG