Trump obţine o victorie zdrobitoare în Florida şi elimină un contracandidat din cursă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Donald Trump, care divizează tabăra republicană, a obţinut marţi o victorie zdrobitoare în Florida, la fel ca Hillary Clinton în tabăra democrată, într-un nou scrutin „Super Tuesday” din cadrul alegerilor primare americane, relatează AFP online.

Acest succes al miliardarului în vârstă de 69 de ani marchează sfârşitul aventurii prezidenţiale a tânărului senator Marco Rubio, prezentat pentru o vreme drept un adevărat „Obama republican”, dar care a fost înfrânt în propriul fief.

„Oamenii sunt furioşi (…). Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama înainte”, a declarat Rubio, anunţând că pune capăt campaniei.

„Mulţumesc, Florida!”, a reacţionat imediat Donald Trump pe Twitter. Omul de afaceri din New York, pe care nu ar fi pariat nimeni în urmă cu nouă luni, se apropie şi mai mult de obiectivul său, şi anume de a purta culorile republicanilor în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie.

Victoria pe care a obţinut-o în acest stat din Sud este cu atât mai importantă cu cât învingătorul primeşte 99 dintre cei 1.237 delegaţi necesari în vederea obţinerii învestiturii republicane.

Această zi nu-i va permite niciunuia dintre candidaţii democraţi sau republicani aflaţi în continuare în cursă să obţină imediat învestitura partidului din care face parte, însă ea urmează să le ofere favoriţilor o idee despre viteza cu care pot ajunge la linia de sosire.

După votul din aceste state – Ohio, Florida, North Carolina şi Missouri -, mai bine de jumătate dintre delegaţi vor fi fost desemnaţi în vederea convenţiilor de învestire din vară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...