Un europarlamentar se simte dezamăgit de prestația lui Filip la Bruxelles: „Este insuficient”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan s-a declarat „dezamăgit de răspunsurile” pe care le-a„ primit astăzi de la prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în Parlamentul European.

Mureșan i-a transmis lui Pavel Filip, prezent în ședința Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, că la Chișinău este nevoie de un guvern proeuropean, având în vedere beneficiile multiple ale apropierii de Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova și că, pentru el, „un guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă și implementează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană”.

Am notat faptul că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o foaie de parcurs în implementarea Acordului de asociere și am mai notat că primul punct pe listă se referă la combaterea corupției. Am vrut, însă, să știu concret de la prim-ministrul Pavel Filip ce face Guvernul pentru a îmbunătăți modul de funcționare al Comisiei de Integritate și al Centrului Național Anticorupție, adică ce legi adoptă și, mai ales, cum veghează la implementarea lor.

Am mai vrut să știu ce întreprinde Guvernul ca urmare a fraudei masive din sistemul bancar și, mai exact, ce face pentru recuperarea completă a prejudiciului. În acest caz, am mai întrebat și dacă are în plan să coopereze cu instituții ale Uniunii Europene care au experiență în combaterea fraudei și a evaziunii fiscale. Tot în contextul fraudei din sistemul bancar, am solicitat să prezinte ce măsuri va implementa pentru recredibilizarea sistemului bancar în fața investitorilor străini, dar și pentru îmbunătățirea supravegherii bancare și pentru a se asigura că banca națională este independentă politic. Doar cu alegerea unui nou guvernator nu se face primăvară în sectorul bancar.

L-am mai rugat pe prim-ministrul Pavel Filip să-mi ofere o descriere a situației economice de la Chișinău având în vedere că moneda națională își pierde din valoare, inflația a crescut la un nivel maxim al ultimilor ani, iar investițiile străine scad.”, a declarat Siegfried Mureșan.

„În răspunsul domniei sale, șeful Executivului de la Chișinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislație, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi și ce pași concreți au întreprins. Este insuficient și, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri”, a subliniat deputatul european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...