Parlamentul ucrainean a adoptat o lege anticorupție crucială pentru un regim fără vize cu UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul ucrainean a adoptat marți o lege anticorupție necesară pentru obținerea la termen a ridicării obligativității vizelor pentru ucrainenii care călătoresc în Uniunea Europeană pentru deplasări de cel mult 90 de zile, relatează AFP.

Acest document obligă de acum oficialii de rang înalt și rudele lor să facă declarații on-line privind veniturile și activele lor și, prin urmare, accesibile pentru toată lumea. În cazul unor informații falsificate sau eronate, ar putea fi declanșate proceduri penale, scrie Agerpres.

Sâmbătă, președintele Petro Poroșenko s-a opus prin veto unei versiuni anterioare a proiectului de lege, între care și o clauză propusă în ultimul moment de partidul său ce prevedea amânarea cu un an, până în 2017, a publicării obligatorii a declarațiilor de avere on-line.

Adoptarea surpriză a versiunii anterioare la jumătatea lunii februarie a declanșat o avalanșă de critici în Ucraina. Ambasada UE a subliniat la rândul său necesitatea ca acest text „să fie conform standardelor internaționale”.

„Parlamentul a făcut tot ce a putut pentru ca ucrainenii să poată călători în Europa fără vize în acest an”, a afirmat Poroșenko pe contul său de Twitter după adoptarea noii versiuni a legii.

Potrivit experților, regimul fără vize pentru ucraineni ar putea intra în vigoare cel mai devreme la sfârșitul lunii iulie și numai în cazul în care Kievul îndeplinește ultima solicitare a UE și anume începerea până la sfârșitul lunii martie a activității noii agenții anticorupție, ceea ce nu este cazul încă.

Obținerea unui regim fără vize cu UE pentru călătorii mai scurte de 90 de zile este o promisiune a autorităților prooccidentale sosite la putere în Ucraina în 2014. Cu toate acestea, Kievul trebuie să pună în aplicare un program amplu de măsuri solicitate de Bruxelles, de la emiterea de pașapoarte biometrice la monitorizarea eficientă a frontierelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...