După un discurs pe care l-a susţinut la Bruxelles în faţa deputaţilor europeni, aceştia l-au luat la întrebări care l-au „ameţit” cu totul, afirmă deputatul PLDM Maria Ciobanu.

„În Parlamentul European Pavel Filip, premierul, citeşte, puţin nesigur, un basm modern cu Feţi-Frumoşi (PDM) şi Balaurul (opoziţia parlamentară). Primele două întrebări ale europarlamentarului român, domnul Preda, l-au "ameţit" cu totul:

- Cu ce sunteţi Dvs., domnule Filip, mai credibil în lupta cu corupţia decât Maia Sandu de V-au votat la funcţia de prim-ministru?
- Care instituţii din Republica Moldova sunt independente, nu se subordonează oligarhului Vladimir Plahotniuc?

Aceste întrebări europarlamentarul le-a adresat şi preşedintelui legislativului, Adrian Candu”, a menţionat Maria Ciobanu.

„Un alt europarlamentar român a adresat o întrebare retorică: - Dacă cetăţenii Basarabiei nu ştiu de unde vin, de unde să ştie unde merg?”, a adăugat deputatul PLDM.

În cadrul unei vizite la Bruxelles, de la sfârşitul lui ianuarie, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost întrebat direct chiar în Parlamentul European cum va lupta cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care este naşul său, şi de ce a demis un guvern proeuropean. S-a întâmplat în cadrul reuniunii Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European.

Candu a fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu „oligarhul Plahotniuc, finanţatorul PD”, de ce a demis propriul Guvern şi dacă va face alianţă cu PCRM. Deputaţii europeni au declarat atunci că, din cauza clasei politice de la Chişinău, Republica Moldova a ratat o oportunitate de a se apropia de Uniunea Europeană, iar procesele politice au ajuns sub controlul oligarhilor.