Noi critici la adresa guvernării de la Chișinău, după aprobarea proiectului politicii fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) se arată nemulțumită de faptul că Ministerul Finanțelor a modificat proiectul de lege privind politica fiscală pentru anul 2016 fără a ține cont de recomandările sale.

Responsabilii din cadrul Comisiei spun că au elaborat o serie de recomandări, pe care ministerul nici măcar nu le-a analizat.

CNPF anunță că a propus modificări și completări în Codul Fiscal, conform cărora se majorează cota deductibilității din venitul impozabil de la 15% la 25% pentru contribuțiile efectuate în fondurile nestatale de pensii. Argumentarea se relevă din deductibilitatea redusă, comparativ cu jurisdicţiile europene, mulţi dintre angajatori considerând că salariaţii nu vor fi interesaţi de o sumă atât de mică.

„Experiența statelor cu situație demografică precară și cu un buget de asigurări sociale de stat incapabil să asigure o pensie decentă demonstrează necesitatea existenței facilităților fiscale și la etapa de plată a pensiilor”, spun cei de la CNPF.

O altă propunere a Comisiei a ținut de completarea Codului Fiscal cu prevederi ce permit deducerea în cuantum de 5.050 de lei anual a primelor de asigurare, plătite în baza contractului de asigurare de viaţă, de sănătate, accidente și riscuri de calamități naturale de persoana fizică sau în favoarea acesteia de către angajatorul său.

Responsabilii din cadrul CNPF spun că practica internaţională atestează o utilizare frecventă de facilităţi fiscale în scopul stimulării canalizării mijloacelor persoanelor fizice în asigurări de viaţă. În cazul Republicii Moldova s-a propus ca deducerea primelor de asigurări de viaţă, de sănătate, accidente și riscuri de calamități naturale achitate de persoanele fizice să constituie un salariu mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2016, care conform Hotărîrii Guvernului RM nr. 879 din 23.12.2015 constituie 5.050 de lei.

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat, sâmbătă, proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative – pentru realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...