Încă o țară discută problema ieșirii din zona Euro; Parlamentul va dezbate subiectul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul Finlandei va dezbate în următoarele săptămâni dacă țara ar trebui să părăsească zona euro, a declarat joi un oficial finlandez, ca urmare a unei petiții semnate de un număr mai mare decât minimul necesar de 50.000 de cetățeni, relatează Reuters.

Este puțin probabil însă ca dezbaterea să conducă la ieșirea Finlandei din zona euro, însă decizia de a organiza o astfel de dezbatere demonstrează un nivel ridicat de nemulțumire în rândul finlandezilor în legătură cu performanța economică a țării lor, notează sursa citată.

Petiția, semnată de peste 53.000 de persoane, solicită organizarea unui referendum privind ieșirea din zona euro.

„Nu am decis încă data, însă o dezbatere preliminară va avea loc probabil în timpul unei sesiuni plenare (a parlamentului) în săptămânile următoare”, a declarat o sursă parlamentară.

Paavo Vayrynen, membru finlandez al Parlamentului European care a lansat inițiativa anti-euro, a comparat performanța economică a țării cu cea a vecinului său Suedia, care nu a adoptat moneda unică și care a înregistrat o creștere mult mai rapidă în ultimii ani.

„Ar trebui să relansăm economia noastră părăsind zona euro și reintroducând propria monedă. Acest lucru va restabili competitivitatea noastră”, a spus el înmânându-i petiția președintelui parlamentului, Maria Lohela.

„Dacă parlamentul susține petiția, acesta va cere guvernului să pregătească o lege pentru organizarea unui referendum”, a mai spus el.

În pofida initiațivei, un sondaj Eurobarometru din noiembrie arăta că 64% dintre finlandezi susțin moneda euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...