Hillary Clinton se află în centrul unui scandal după ce anul trecut s-a aflat că a utilizat un cont privat de e-mail şi un server privat pe când conducea diplomaţia americană (2009-2013). Dezvăluirile i-au adus actualei candidate la nominalizarea democrată critici vehemente din partea adversarilor republicani, iar Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a deschis o anchetă.

RNC a anunţat că a depus două plângeri după ce Departamentul de Stat nu a răspuns la timp la cererea înaintată în decembrie în baza legii liberului acces la informaţii. Datele solicitate sunt necesare pentru ca alegătorii să deţină informaţii pentru a decide dacă Hillary Clinton este „potrivită pentru a servi ca preşedinte", explică RNC într-un comunicat.

Prima plângere vizează e-mailurile, SMS-urile sau mesajele prin BlackBerry schimbate în secretarul de stat şi câţiva dintre asistenţei săi principali, printre care şeful său de cabinet, Cheryl Mills, şi directorul de planificare politică, Jake Sullivan.

A doua plângere se referă la e-mailurile şi alte schimburi electronice între oficiali ai Departamentului de Stat şi orice persoană care a folosit conturi cu nume de domenii ale campaniei HillaryClinton.com şi fundaţiei ClintonFoundation.org.

Plângerea mai vizează şi e-mailurile trimise la adrese cu domenii precum MediaMatters.org, o organizaţie liberală non-profit care îşi propune să combată ceea ce consideră a fi dezinformări ale conservatorilor în presa americană.

Solicitarea acoperă perioada 1 februarie 2013 (când Hillary Clinton a părăsit funcţia) — 4 decembrie 2015.