Oficiali SUA critică Republica Moldova pentru corupţie: „Frânează dezvoltarea societății”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite ale Americii vor continua să sprijine Republica Moldova în implementarea reformelor, dar acțiunile de reforme trebuie să fie complete și să decurgă ascendent. Asta a transmis asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, care a efectuat săptămâna trecută o vizită la Chișinău.

Oficialul american a transmis că o problemă enormă a Republicii Moldova rămâne a fi corupția, care trebuie combătută în mod urgent dacă vrem să fim o țară atractivă pentru investitorii străini.

„Aș spune că abordarea problemei corupției, care este o problemă mare în Moldova, necesită „leadership”, inclusiv pentru implementarea legislației, și prin exemplul de abordare. Dar, după mine, e nevoie și de o schimbare societală și culturală. Ține de decizia fiecărei persoane din societate să se dezică de felul vechi de a aborda lucrurile, și ține de fiecare să accepte că este o altă cale prin care vor să-și trăiască viața și să ofere oportunități pentru copiii lor, pe care ei nu le-ar avea în caz contrar. Și anume așa va fi susținută prosperitatea, pe care cetățenii Moldovei o vor și, desigur, o merită. Deoarece corupția, răspândită atât de larg, afectează economia, scad investițiile străine directe, frânează dezvoltarea unei societăți bazate pe meritocrație, și o fac să fie o societate unde relațiile decid tot. Cred că anume un așa viitor, fără corupție, vor cetățenii Moldovei, și noi, Statele Unite, susținem aceasta foarte mult”, a declarat Brink în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, aceasta a transmis că, în ultimul timp, prin proteste masive, poporul Moldovei și-a arătat dorința de a avea un viitor mai democrat mai prosper, un viitor european, iar SUA susțin aspirațiile cetățenilor

„SUA susțin aspirațiile poporului Moldovei pentru un viitor mai democrat, mai prosper, un viitor european. Democrația necesită muncă asidua și timp. Noi am făcut acest lucru pe parcursul a mai mult de 200 de ani, și încă nu am atins perfecțiunea. Aș vrea să încurajez oamenii să se țină de această cale. Este important ca guvernul, poporul, societatea – toți să fie implicați în acest proces, ca să atingă succesul”, a mai transmis Brink.

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 2-4 martie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...