Linkuri accesibilitate

Noile idei fiscale ale administrației transnistrene și agricultorii


Fermierii sunt îngrijorați și de propunerea autorităților de a introduce o nouă taxă – pentru folosirea pe termen lung a terenurilor cu destinație agricolă.

Problema reabilitării sistemelor de irigare distruse de pe terenurile cu destinație agricolă din Transnistria deja de ani buni de zile nu-și pierde din actualitate. Din 2011 până în 2014 suprafața terenurilor arabile s-a mărit de la 4 mii la 11 mii hectare.

În cadrul unei ședințe recente, executivul regiunii separatiste i-a propus liderului din Transnistria să introducă un tarif în două nivele la achitarea apei consumate pentru irigare. Dacă producătorul agricol va fi de acord să cedeze o parte din recoltă statului, pentru el va fi stabilit un tarif de 0,7 ruble, sau 70 de copeici transnistrene, pentru un metru cub de apă. Dacă însă agricultorul nu va dori să-i dea statului fără plată o parte din recoltă, acesta va trebui să plătească 2 ruble 10 copeici pentru un metru cub de apă. Informația apare pe site-urile oficiale de știri din Transnistria.

Astăzi, potrivit interlocutorului meu, fermierului Alexei Ivanov, care de ani buni cultivă legume, tariful constituie 0,61 ruble pentru un metru cub de apă. Dacă va fi majorat măcar un pic asta va face nerentabilă creșterea culturilor care necesită irigare sistematică. Și practic doar gospodăriile care au avut bani să pună la punct sisteme de irigare prin picurare, foarte costisitoare, vor fi în stare să reziste la scumpirea apei pentru irigare. Dar nici asta nu este sigur.

În cazul în care fermierul va fi de acord cu condițiile impuse pentru a putea beneficia de un tarif preferențial, adică va da statului o parte din produsele cultivate, acestuia în mod sigur i se vor impune condiții extrem de neconvenabile, crede interlocutorul nostru, condiții care, de asemenea, nu-i vor garanta un venit.

Sunt îngrijorați fermierii și de propunerile autorităților de a introduce o taxă suplimentară – pentru folosirea pe termen lung a terenurilor cu destinație agricolă. În Transnistria pământul nu se vinde, ci se transmite în arendă pe o perioadă de până la 99 de ani. În cazul în care noua inițiativă va fi adoptată, cei care planifică să ia pământ în arendă vor trebui să plătească câte 42 dolari pe an pentru fiecare hectar arendat. În anul 1999, când activitatea gospodăriilor private de fermieri abia începea, agricultorii plăteau câte 12 dolari. Acum această taxă crește considerabil, ceea ce face mai puțin atractivă activitatea în domeniul sectorului agricol.

Efim Covali, șeful comitetului pe problemele complexului agro-industrial din Sovietul suprem, legislativul transnistrean, este de părere că introducerea noii taxe va înrăutăți climatul investițional în sectorul agricol al regiunii.

În ultimii câțiva ani prelucrarea pământurilor în Transnistria se limita la creșterea culturilor cerealiere, care nu necesită investiții foarte mari, mai puțin populare fiind cultivarea legumelor, a viței-de-vie și a fructelor. Cerealele nu doar că se cultivă mai ușor, dar se și vând mai bine, în timp ce fructele și legumele presupun riscuri suplimentare la comercializare, din cauza imposibilității de a livra partide mici pe piețele externe. Tot la capitolul riscuri pot fi trecute și cheltuielile suplimentare de timp și bani pentru perfectarea pachetului de documente necesar pentru a exporta fără probleme aceste produse în afara Transnistriei, procedură care se face în cadrul organelor moldovenești de certificare.

* traducere şi adaptare de Lina Grâu

Previous Next

XS
SM
MD
LG