Tănase spune când pot avea loc alegerile prezidențiale: E nevoie de un termen de jumătate de an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegerile prezidențiale pot avea loc în următoarea jumătate de an, susține președintele Curții Constituțional, Alexandru Tănase, făcând referire la o recomandare a Comisiei de la Veneția în acest sens.

Potrivit acestuia, în termen de două luni de zile de la expirarea mandatului lui Timofti trebuie declanşat mecanismul de alegere a noului şef al statului prin vot direct, dar asta nu înseamnă și că scrutinul trebuie să aibă loc în această perioadă.

„Parlamentul are deja la îndemână posibilitatea să decidă o dată care este mai potrivită, deoarece nu poţi fixa alegerile aşa peste noapte, trebuie să ofere o perioadă de timp suficientă ca oamenii să-şi poată formula opinia, ca actorii politici să poată să-şi pregătească candidaţii, să se pregătească de campania electorală. Mai mult ca atât, există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care recomandă autorităţilor să ofere termen de cel puţin jumătate de an pentru un asemenea exerciţiu”, a declarat Tănase în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a spus că până la instalarea noului președinte, interimatul funcției poate fi asigurat în continuare de către Nicolae Timofti.

„Domnul preşedinte Timofti, conform Constituţiei, exercită interimatul funcţiei până în momentul când va fi învestit, până la depunerea jurământului chiar, a noului preşedinte ales deja conform procedurii prin alegeri directe”, a precizat președintele Curții Constituționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...