Republica Moldova şi Transnistria au stabilit măsuri pentru reluarea negocierilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean întrerupte din anul 2014 ar putea fi reluate, anunță oficialii de la Chișinău și Tiraspol care au avut joi o întrevedere.

La sediul Misiunii OSCE din Chişinău, a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanţii participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Reprezentanţii politici au salutat reluarea ședințelor de lucru în formatul „1+1” şi au exprimat interesul reciproc pentru consolidarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol într-un mod transparent şi constructiv, cu abordarea subiectelor de interes major și obţinerea unor rezultate favorabile populaţiei de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, spune că partea transnistreană este pregătită pentru negocieri.

La rândul său, Gheorghe Bălan a notat că relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-au deteriorat semnificativ de la întreruperea negocierilor în formatul „5+2” și că, Chişinăul aşteaptă din partea Tiraspolului concesii în privinţa facilitării libertăţii de circulaţie şi accesului la terenuri în Transnistria.

„Suntem pregătiţi să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a discuta fără rezerve probleme din relaţiile bilaterale. În acest sens, am convenit să intensificăm activităţile grupurilor de lucru, care lucrează pentru soluţii la nivel interdepartamental”, a declarat Bălan.

Cele două părți au convenit asupra reluării în perioada imediat apropiată a activității grupurilor sectoriale de lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...