(STUDIU) Și bucuria poate frânge inima

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Evenimentele fericite pot provoca și ele o boală cardiacă, așa-zisul sindrom al „inimii frânte”, care de obicei este atribuit unui șoc emoțional intens negativ, provocat de exemplu de o despărțire sau moartea unei ființe dragi, arată o echipă de cercetători al căror studiu a apărut în publicația Societății Europene de Cardiologie The European Heart Journal și a fost preluat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat datele a 485 de pacienți din mai multe țări, diagnosticați cu sindromul „inimii frânte” (cardiomiopatie de stres), numit și „takotsubo”, apărut după un șoc emoțional, și au constatat că unii îl dezvoltaseră după un eveniment fericit. Ei au numit această variantă sindromul „inimii fericite”. Cele 485 de cazuri de origine emoțională au fost alese dintre 1.750 drept cazuri de sindrom takotsubo (TTS) cu potențial de mortalitate. La ceilalți pacienți, evenimentul declanșator fusese fizic sau fizic și emoțional combinat ori neidentificat.

„Am arătat că elementele declanșatoare ale TTS pot fi mai variate decât credeam…Boala poate fi precedată și de emoții pozitive”, afirmă Jelena Ghadri, medic la Spitalul universitar din Zurich (Elveția), unul din semnatarii studiului.

„Medicii trebuie să știe că pacienții care sosesc la urgență cu semne de criză cardiacă, cum ar fi dureri toracice și o dispnee (dificultate respiratorie), după o emoție sau un eveniment fericit, pot suferi și ei de TTS, la fel ca un pacient care vine după un eveniment emoțional negativ”, adaugă ea.

Sindromul inimii frânte, takotsubo (sau tako-tsubo, „capcană pentru caracatițe”), depistat prima oară în Japonia în anii 1990, afectează îndeosebi femeile după menopauză. În forma sa clasică, ventriculul stâng al inimii ia forma unei amfore, care seamănă cu o capcană pentru caracatițe. Potrivit studiului, la 20 (4%) dintre pacienți, sindromul a fost declanșat de bucurie sau un eveniment fericit: petrecere de aniversare, căsătoria unui copil, o victorie a echipei sportive favorite sau nașterea unui nepot pentru un bunic.

Majoritatea celor 485 de cazuri (96%) au apărut după un eveniment trist sau stresant, cum ar fi moartea soțului/soției, a unui copil sau rude, un accident, conflicte personale sau, într-o situație, după ce un obez a rămas blocat în cadă, nemaiputând să iasă. Dintre cei cu „inima frântă” și cu „inima fericită”, 95% sunt femei, cu vârsta medie între 65 de ani în primul caz și de 71 în al doilea, confirmând faptul că majoritatea TTS apar după menopauză.

Doctorul Christian Templin, cardiolog la Spitalul universitar din Zurich, principalul autor al studiului, consideră că sunt necesare și alte cercetări pentru a înțelege mecanismele exacte care duc la apariția celor două variante, de inimă „frântă” și „fericită”, ale TTS.

În cadrul studiului, la spital nu a fost înregistrat niciun deces din cauza „inimii fericite”. În schimb, din cauza „inimilor frânte” procentul decesul a fost de 1% (cinci din 485).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...