Washington Post: Rușii folosesc Siria ca poligon de testare a noilor arme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Războiul civil din Siria pare să fi fost oportunitatea perfectă pentru Moscova de a testa unele echipamente noi de luptă în cadrul celor 6 luni de intervenții aeriene pentru susținerea trupelor regimului Assad, cred o parte între experții militari.

Un articol din Washington Times arată că mai mulți analiști, ba chiar și publicații rusești apropiate Kremlinului indică acest fapt, lucru care ar putea justifica și acuzele aduse de Occident privind distrugerile colaterale provocate de raidurile rusești.

Fără grabă

Prezența masivă a trupelor rusești în nordul Siriei pare să se fi devenit permanentă, după cum arată presa de la Moscova, care subliniază și faptul că, astfel, piloții militari ruși își desăvârșesc pregătirea în condiții reale de luptă.

În țările occidentale, noile arme sunt expediate în teatrele de operațiuni abia după ce au fost supuse unor țeste complexe în poligoane.

Pentru Rusia însă, Siria a devenit nu doar un teatru în care își poate etala puterea militară, ci și cel mai mare poligon în care poate verifica felul în care decurge procesul de modernizare a armatei inițiat de Vladimir Putin, demonstrează o analiză a publicației rusești Expert Online.

„Coaliția ruso-siriană nu are niciun motiv să se grăbească. Campania aeriană nu se dovedește prea scumpă pentru Moscova și permite Rusiei să își antreneze piloții și să testeze performanța diferitelor tipuri de armament folosite în luptă. Aceste beneficii se adaugă celor din plan politic și principalului obiectiv al misiunii, acela de a elimina inamicii vorbitori de limbă rusă din teatrele de operațiuni aflate în afara granițelor Rusiei”, arată analiza revistei.

Moscova, de altfel, nu a făcut niciun secret din faptul că vede în luptătorii jihadiști recrutați din fostele republici sovietice una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității interne.

Prezența permanentă

Rusia are deja 6 luni de când s-a implicat direct în războiul civil din Siria, scopul final părând a fi consolidarea regimului Assad într-un teritoriu cât mai larg și folosirea acestui atu în negocierile de pace ulterioare.

Articolul apărut pe portalul Expert Online susține că, pe parcursul celor 6 luni de intervenții comune, alianța ruso-siriană a reușit să recucerească 217 sate și orașe din Siria și aproape 2.600 de kilometri din teritoriu.

„Grație bazei militare din Latakia, Moscova a stabilit o prezență militară permanentă în regiune”, susțin autorii articolului care cred că acest lucru ar putea influența echilibrul militar și politic din Irak, Iran, Israel și Turcia.

Arme noi

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, a apreciat că nici măcar armistițiul inițiat săptămâna trecută nu îi va opri pe ruși să bombardeze în continuare orașul Alep, sub scuza vânătorii de teroriști.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a și făcut un anunț prin care a lăsat să se înțeleagă că informațiile Moscovei arată că zona ar fi fieful unor organizații teroriste islamice, precum Jabat al Nusra, acestea nefiind vizate de acordul de încetare a focului.

„Rusia și regimul Assad urmăresc o victorie în Alep în ciuda acordurilor diplomatice încheiate între marile puteri. Bombardamentele rusești vor viza o mare parte a opoziției siriene pe care Rusia o acuză de afiliere la Jabat al Nusra, incluzând aici și grupări care se bucură de sprijinul Statelor Unite”, susțin analiștii institutului.

Un analist specializat în tactici de aviație a explicat pentru Washingtion Times și faptul că gradul de testare al noilor arme introduse de Rusia ține și de cât de laxă se dovedește definiția termenului „test”.

În realitate, Rusia ar putea folosi în Siria armament care abia acum primește botezul focului. Alte avioane de luptă de data recentă testate acum în „poligonul Siria” sunt Su-35S, Su-34, Su-30SM și Su-24M2.

Pe lângă ele, rușii au adus și rachetele S-400 SA-21 și Buk-M2E SA-17 „Grizzly” sau bombă ghidată prin satelit KAB-500.

Pe de altă parte, experții armatei americane și grupurile de apărare ale drepturilor omului acuză Moscova că, în multe atacuri, a folosit bombe și rachete fără sisteme speciale de ghidaj, acestea lovind spitale, școli, case și centre de refugiați și provocând moartea unor civili nevinovați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...