În opinia expertului, este timpul ca să trecem peste evaluarea partidelor după orientarea lor geopolitică şi să le apreciem după măsura în care vor să lupte cu corupţia, să reformeze sistemul de sănătate sau cel al educaţiei. „​Este timpul şi cazul să trecem peste aceste branduri geopolitice care de foarte multe ori încurcă situaţia mai mult decât o explică. Şi să evaluăm partidele în ce măsură ele vor să lupte cu corupţia, vor să reformeze sistemul de sănătate sau de educaţie şi să implementeze alte reforme. Eu nu cred că viitorul european al Republicii Moldova depinde foarte mult de politicile şi gesturile declarative. Mai mult contează ceea ce se întâmplă în ţară, reformele concrete care au loc. Iar aceste gesturi, până la urmă simbolice, pot avea consecinţe practice, pozitive, doar dacă Republica Moldova se reformează”, a declarat Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

La capitolul reforme, expertul a mai adăugat că deşi au fost unele progrese în ultimii patru ani, acestea sunt insuficiente. „Următorul pas şi singurul pas care va convinge Uniunea Europeană, dar şi cetăţenii de faptul că reformele sunt serioase, ţine de lupta cu corupţia şi reformarea sistemului de justiţie, crearea unei justiţii mai puţin corupte şi mai independente, inclusiv de interese economice, reformarea Procuraturii Generale”, afirmă Nicu Popescu.

Or, în mare parte, anume blocajele legate de interese corupte creează o situaţie în care Republica Moldova nu mai poate avansa foarte mult în reformarea economiei, în atragerea investiţiilor străine, dar chiar şi în imunizarea sistemului politic de presiuni geopolitice externe sau de corupţia care deseori vine inclusiv în spatele unor obiective geopolitice, crede expertul.

„Deci la etapa actuală justiţia şi lupta cu corupţia sunt principalul lucru pe care Moldova trebuie să îl facă, nu pur şi simplu pentru a se apropia de UE, dar pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor care sunt foarte dezamăgiţi, şi, practic, pentru a supravieţui ca stat independent într-o regiune geopolitică foarte-foarte dificilă”, a conchis Nicu Popescu.