Iniţiativele comuniştilor sunt unele mai vechi, dar care nu au întrunit majoritatea voturilor în fosta configuraţie a Parlamentului. Se pare însă că acum comuniştii, aflându-se pe cai mari, de ei depinzând învestirea viitorului Guvern, le-au readus în discuţie, condiţionând probabil cu aprobarea lor în Parlament votarea lui Leancă.

Pe site-ul Parlamentului sunt plasate mai multe comunicate, privind unele iniţiative înregistrate de comunişti, dar şi „obiectivele” acestora pe viitor.

Prima iniţiativă se referă la statutul de aşa-zisă „neutralitate permanentă”. Potrivit comuniştilor „proiectul propriu-zis stipulează principiile consolidării interne şi externe a neutralităţii Republicii Moldova. La fel, proiectul sus numit este menit să devină unul din principalii piloni pe calea soluţionării problemei transnistrene, precum şi consolidării securităţii în această zonă a Europei”.

Mai mult decât atât, acest proiect este declarat de comunişti drept „obiectiv de bază”, deci dacă partenerii de coaliţie din PLDM şi PD vor Guvern, ar trebui să-l voteze.

O altă iniţiativă se referă la „celebrarea în anul 2015 a aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului”. Atenţie la cuvintele „celebrare” şi „victorie”. În timp ce toată Europa, locul unde chipurile actuala alianţă dintre cele trei partide ar trebui să ne ducă, se comemorează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, „proeuropenii” de la Chişinău se pare că vor sărbători „victorii”.

Acest proiect prevede, printre altele, declararea anului 2015 drept „Anul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei”

Mai mult chiar, în comunicatul de presă care conţine această iniţiativă, comuniştii condamnă „atitudinea iresponsabilă a Guvernului cu privire la pregătirea celebrării a 70-a a Victoriei asupra fascismului”. Adică bă Leancă, iresponsabilule ce eşti, cum ţi-ai permis aşa ceva?

Faptul că comuniştii (cacofonie inevitabilă) vin cu astfel de condiţionări chiar înainte de votarea Guvernului, e trist, trist de tot. În condiţiile în care dacă ţi-ai dori cu adevărat să faci ceva pentru ţară, ai pune problema Aeroportului, BEM-ului, sistemului bancar, justiţiei corupte, dar nu te-ai juca cu astfel de prostii.

Să vii tu acum cu „neutralităţi permanente” şi „sărbătoriri” de „victorii”, demonstrează încă o dată cu se va ocupa această coaliţie. În timp ce Plahotniuc va fura în continuare, Filat şi Voronin se vor mulţumi şi ei cu fărâmiturile de la masa bogaţilor, venind cu astfel de condiţionări şi proiecte.

Mi-e interesant cum va vota „iresponsabilul” (aşa cum îl cataloghează chiar comuniştii) Leancă în aceste cazuri. Dar şi colegii săi de partid.

Alex Cozer