Mikl-Leitner a precizat că începând de vineri Austria va limita numărul solicitanţilor de azil la 80 pe zi, în condiţiile în care această ţară şi-a fixat un plafon de 37.500 de noi solicitanţi de azil în acest an.

Cota zilnică de imigranţi, care va fi aplicată la frontiere, va rămâne în vigoare până la noi dispoziţii, a precizat responsabila austriacă.

Johanna Mikl-Leitner declarase marţi că ţara sa va stabili cote maxime, pe zi şi pe oră, ale numărului de imigranţi care intră în Austria. Circa 1.000 de persoane zilnic sosesc la principalul punct de trecere a frontierei dinspre Slovenia în Austria.

Recent, Austria şi-a anunţat intenţia de a extinde controalele şi dispozitivele de securitate la graniţele sale în douăsprezece puncte strategice de trecere a frontierei cu Slovenia, Italia şi Ungaria pentru a pune frână intrării solicitanţilor de azil.

Decizia a survenit după anunţul din ianuarie privind introducerea unui plafon anual de solicitanţi de azil, care ar reduce cu mai mult de jumătate numărul de imigranţi acceptaţi în ţară comparativ cu 2015, şi după adoptarea unui proiect de lege care limitează dreptul de azil.

Principală ţară de tranzit pentru imigranţi în Europa Centrală, Austria a primit 90.000 de solicitanţi de azil în 2015, una dintre cele mai ridicate proporţii dintre ţările europene, raportat la populaţie. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul anului până pe 11 februarie, numărul imigranţilor şi refugiaţilor sosiţi în Europa a ajuns la 83.201, dintre care 77.303 au sosit pe insule greceşti venind dinspre Turcia.

Majoritatea dintre ei intenţionează să ajungă în vestul Europei pe aşa-numita rută balcanică.