Linkuri accesibilitate

Cord Meier-Klodt: e timpul ca formatul 5+2 să fie relansat


Reprezentantul special OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean la Chișinău și Tiraspol.

Reprezentantul special al OSCE, Ambasadorul de la Berlin Cord Meier-Klodt a avut o intrevedere astazi la Chisinau cu Andrian Candu, presedintele parlamentului. Europa Libera a vrut sa afle ce şanse sunt pentru negocierile in chestiunea transnistreana odata ce preşedintia organizatiei a fost preluata de Germania.

Oficial, politicienii implicaţi în formatul de negocieri 5+2 nu au mai dus tratative din iunie 2014, iar mai mulţi experţi în problematica reglementarii transnistriene nu s-au ferit să declare că acestea sunt blocate. Astăzi, în Republica Moldova şi-a început vizita reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului, ambasadorul de la Berlin, Cord Meier-Klodt, care va încerca să convingă părţile să reia dialogul. Diplomatul se va afla marţi la Tiraspol, unde va avea, între altele, o întrevedere cu liderul regiunii Evghenii Şevciuk. Într-o declaraţie de presă după întâlnirea cu preşedintele Parlamentului, oficialul german a ţinut să precizeze că nu se aşteaptă ca într-un an să fie rezolvat un conflict care durează peste două decenii:

„Ne propunem, însă, să înregistrăm mici istorii de succes. Nu vrem ca dialogul să fie unul tehnic, or, vorbim despre îmbunătățirea nivelului de trai pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu siguranţă pot fi atinse succese în privinţa comerţului, care nu trebuie să fie restricţionat. De asemenea, se poate ajunge la o înţelegere în ceea ce priveşte libera circulaţie, dar şi educaţia, care trebuie să se desfăşoare în toate limbile, indiferent de grafie. Vrem să revigorăm procesul, inclusiv la nivelul oficial, în formatul 5+2. Credem că e timpul ca acesta să fie relansat şi ne aşteptăm la întâlniri politice cu substanţă”.

Din cauza criza politice de la Chişinău, Republica Moldova a devenit mai puţin atractivă pentru stânga Nistrului, acest punct de vedere l-a împărtăşit recent Europei Libere, fosta șefă a Misiunii OSCE la Chișinău, ambasadoarea Jennifer Brush. Expertul de la Tiraspol în chestiunea transnistreană, Vladimir Iastrebciak, crede că odată cu preluarea şefiei OSCE de către Germania, dialogul între părţi ar putea fi dinamizat. Ţinând cont, totuşi, de faptul că negociatorii formatului 5+2 nu s-au întâlnit mai mult de un an, l-am întrebat pe Vladimir Iastrebciak ce şanse sunt ca aceştia să revină la masa tratativelor, mai ales că în regiune vor fi organizate în acest an aşa zisele alegeri prezidenţiale?

„În orice caz, campania pentru prezidenţiale distrage atenţia structurilor de stat, fără excepţie, şi acest lucru va avea un impact asupra dinamicii discuţiilor. Acest lucru se referă nu doar la Transnistria. Însă mai avem destul timp, din punctul meu de vedere, pentru a găsi o soluţie. Mai mult chiar, sunt probleme care ar trebui să fie rezolvate indiferent de situaţia politică, atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol. Mă refer la problemele privind libera circulaţie, probleme sociale, de transport, de dezvoltare economică – sunt probleme care necesită rezolvare indiferent cine se află la putere pentru că sunt probleme ce afectează populaţia de rând”.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, colonelul în rezervă Ion Leahu, face parte din tabăra experţilor care cred că autorităţile de la Chişinău ar trebui să fie mai exigente în dialogul cu Tiraspolul. Ion Leahu nu împărtăşeşte din optimismul fostului negociator transnistrean Vladimir Iastrebciak, insistând că situaţia regională este în prezent în defavoarea rezolvării diferendului:

„Noi am fi foarte bucuroşi ca relaţia între Moscova şi Europa să fie măcar acele care au fost pe timpurile lui Elţin, în aşa caz noi am fi mizat că vom fi înţeleşi şi susţinuţi şi de Moscova. Însă realitatea e cu totul alta şi faptul că Moscova a declarat, practic, oficial că se preia politica războiului rece, asta pe noi ne pune într-o mare gardă. Asta înseamnă că se va acutiza nu numai propaganda verbală, dar se vor recurge la paşi de consolidare a forţei de apărare. Noi nu ştim cum va proceda armata a 14-ea care este dislocată în transnistria. Asta înseamnă că nici pe de parte nu vom putea visa nici la cele mai mici efecte de soluţionare a diferendului”.

La Chişinău, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, s-a întâlnit şi cu premierul Pavel Filip care, între altele, s-a arătat îngrijorat de problema şcolilor cu predare în grafie latină, accesul fermierilor la terenurile agricole şi majorarea exagerată a tarifelor la serviciile comunale pentru salariaţii instituţiilor moldovene situate in zona de securitate, cea mai mare parte fiind sub controlul efectiv al autoritatilor transnistriene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG