(DOC) Comisia Europeană înaintează Republicii Moldova 13 „concluzii”; Se cer fapte concrete

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni o rezoluție în privința Republicii Moldova. Documentul este structurat în 13 puncte și conține mai multe solicitări la adresa autorităților de la Chișinău.

Comisia Europeană reiterează o solicitare anterioară, în privința elucidării fraudei din sistemul bancar. De asemenea, guvernarea este asigurata de către oficialitățile de la Bruxelles de susținere în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere.

Lupta împotriva corupției, reforma administrației publice locale și transpanterizarea cheltuielilor publice sunt alte solicitări înainte și anterior de către Bruxelles Chișinăului.

De asemenea, se solicită asigurarea independenței Băncii Naționale și a Comisiei Naționale pentru Stabilite Financiară, precum și desfășurarea unui concurs transparent, credibil și nepolitizat în vederea numirii unui nou guvernator al BNM.

Un punct aparte îl reprezintă și solicitarea privind asigurarea libertății mass-media, precum și a creării unui cadru legal care să nu mai permită concentrarea mass-media în mâinile unor grupuri de interese.

Totodată, partenerii europeni îndeamnă guvernarea să întrețină un dialog cu societatea civilă, în vederea implementării reformelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...