În acest context, organizaţiile non-guvernamentale semnatare cer liderului PL să prezinte scuze publice în faţa reprezentanţilor mass-media şi să renunţe la retorica antidemocratică.

Declaraţia integrală a ONG-urilor:

ONG-urile de media îşi exprimă nedumerirea în legătură cu ultimele declaraţii făcute de liderul Partidului Liberal (PL) şi deputatul în Parlament, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4. În timpul emisiunii, politicianul a afirmat despre postul de televiziune Jurnal TV: ”demult trebuia închisă televiziunea asta. Nu ştiu ce doarme la noi acolo CCA”. Liderul PL a mai spus că de ”Furtul secolului” ar fi de vină şi jurnaliştii, pentru că, ”dacă presa era mai activă, se fura mai puţin, dar nu ajungeam la un miliard”.

Atragem atenţia că nu este primul atac al lui Mihai Ghimpu împotriva instituţiilor mass-media şi a jurnaliştilor. În ianuarie 2013, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, politicianul a acuzat presa că ar fi pornit o campanie de denigrare împotriva sa şi a agresat-o verbal pe Alina Ţurcanu. În februarie 2013, în cadrul unei întâlniri cu studenţii, liderul liberal a împins microfonul Jurnal TV şi i-a apostrofat pe jurnalişti, acuzându-i că lucrează „împotriva lui şi a adevărului”. În 2015, Mihai Ghimpu a smuls microfonul din mâinile unui jurnalist al postului Jurnal TV, refuzând să răspundă la întrebările legate de protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Organizaţiile semnatare sunt indignate de atitudinea incalificabilă a lui Mihai Ghimpu şi consideră acest comportament inadecvat pentru un politician, în special pentru un deputat din majoritatea parlamentară, care se declară adeptul valorilor şi libertăţilor europene.
Cerem ca Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice în faţa reprezentanţilor mass-media şi să renunţe la retorica antidemocratică şi lipsită de respect faţă de jurnalişti şi instituţiile mass-media.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces – Info”
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Asociaţia Presei Electronice