Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Pe Sănătate INFO puteți citi povestea unei tinere din Moldova, bolnavă de leucemie, care a născut o fetiță perfect sănătoasă. Femeia a fost nevoită să-și ascundă de medici sarcina, riscând astfel cu propria sănătate. În momentul în care a aflat că va avea un copil, a fost nevoită să întrerupă tratamentul anti-cancer, doar pentru a-l putea salva pe micuț. Victoria, eroina acestei istorii, spune că a fost cea mai mare luptă a ei pentru viață și este dispusă să o continue, mai ales acum când are pentru cine trăi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00
Link direct

Fostul director al CNAM, Mircea Buga, s-a aciuat în Guvernul democratului Pavel Filip. Acesta îl va consilia pe premier în probleme sociale și de sănătate. Dispoziția de numire în funcția de consilier principal de stat responsabil de domeniul social și sănătate a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Mircea Buga a demisionat săptămâna trecută din funcția de director al CNAM, iar într-un mesaj pe Facebook spune că nu pleacă de tot, ci va monitoriza cu atenție domeniul. Propunerea premierului o consideră o oportunitate, nicidecum o provocare. Vom mai preciza că Mircea Buga este membru și vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat.

Jurnalista Sorina Bujarov mai scrie pe Sănătate INFO despre problemele financiare cu care se confruntă domeniul sănătății din Moldova. Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în prima lună a lui 2016 în fondul de asigurări medicale s-a acumulat mai puțin de jumătate din suma planificată pentru această perioadă, adică doar 116 milioane din 248 programate. În același timp, Ministerul Finanțelor continuă să acumuleze datorii către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Valoarea restanțelor a depășit 144 de milioane de lei.

Publicitatea la medicamente va fi monitorizată mai strict în Moldova. După aproape cinci ani de când a fost creată, Comisia care se ocupă de avizarea materialelor publicitare la medicamente va ști și cum să funcționeze la modul practic. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a elaborat un regulament special cu toate atribuțiile acestei structuri. Instituția își propune astfel să monitorizeze mai strict publicitatea la medicamente în țară. La modul practic, specialiștii urmează să examineze materialele publicitare depuse de către agenții economici și să decidă dacă eliberează ori nu avizul pentru plasarea lor. Acesta va fi valabil șase luni, după care agentul economic va trebui din nou să ceară permisiunea de a-și promova produsul farmaceutic.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG