„Declinul economic din Rusia a afectat transferurile spre RM şi veniturile publice. Anticipăm că dezvoltarea economică va rezulta într-o recesiune de 2% în 2015. De asemenea, am redus prognoza creşterii PIB-ului pentru 2016 la 1,5%”, a precizat Ruslan Piontkovsky, economist superior al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova.

Autorităţile de la Chişinău trebuie să recunoască pierderile din sectorul bancar suportate de stat şi să revizuiască mecanismul de reglementare a acestui domeniu pentru a minimiza viitoarele riscuri, atenţionează Banca Mondială.

„Pentru a restabili încrederea în economie, Guvernul ar putea realiza acţiuni decisive în reglementarea sectorului bancar, de rând cu aplicarea politicilor monetare pentru a ţine sub control inflaţia”, a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Alex Kremer.

Sistemul bancar din Republica Moldova a fost puternic zdruncinat în ultimii ani în urma unor delapidări de miliarde de lei. Potrivit experţilor, cele mai mari furturi ar fi avut loc după ce statul a cedat pachetul majoritar de acţiuni de la Banca de Economii.

Ulterior, BEM-ul, Banca Socială şi Unibank a acordat credite neperformante în valoare de zeci de miliarde de lei şi au ajuns în prag de faliment. În consecinţă, Banca Naţională a introdus administrare specială la cele trei bănci. Recent, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că nu poate explica cum poate cineva să fure o sumă atât de mare dintr-o ţară atât de mică.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.