ONU dorește să strângă 861 de milioane de dolari pentru a ajuta șapte milioane de persoane în Irak

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația Națiunilor Unite a lansat duminică un apel pentru donații în valoare de 861 de milioane de dolari pentru a oferi asistență umanitară celor peste șapte milioane de persoane „aflate în mare dificultate” în Irak, victime ale războiului și deplasărilor forțate, informează AFP.

În doi ani, 3,3 milioane de irakieni au fost strămutați din cauza războiului cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și circa 250.000 de sirieni și-au găsit refugiu în Irak după ce au fugit de războiul devastator din țara lor.

„Dorim să folosim acești bani pentru a ajuta 7,3 milioane de persoane, care sunt cele mai vulnerabile din Irak”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă la Bagdad Lise Grande, coordonator umanitar al ONU pentru această țară.

„Principala noastră prioritate este de a avea acces la persoanele aflate în cea mai mare dificultate și de a le oferi ceea ce au nevoie pentru a supraviețui — hrană, bani, adăpost, apă”, a mai spus ea.

Statul Islamic a capturat aproximativ o treime din teritoriul Irakului în nord și în vest în 2014, însă gruparea jihadistă a fost treptat îndepărtată de forțele irakiene, de miliții șiite sprijinite de Iran și de luptătorii kurzi peshmerga — sprijiniți de atacuri aeriene ale unei coaliții internaționale în fruntea căreia se află SUA.

În funcție de intensitatea luptelor din următoarele luni, 11 milioane de irakieni, poate 12 sau chiar 13 milioane, ar putea avea nevoie de asistență umanitară până la sfârșitul anului 2016, conform planului de răspuns umanitar al ONU pentru anul în curs.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...