În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, solicitată să comenteze problema instituţiilor de stat controlate de oligarhi şi corupţia care bate toate recordurile în RM, noul başcan al regiunii autonome găgăuze a declarat: „Instituţiile de stat ale RM nu sunt politizate doar astăzi. În 2010, în cea mai mare parte din ministere se făceau angajări doar după criteriul de partid. Acum instituţiile de drept sunt partajate de partide şi reprezintă interesele unui sau altui partid”.

În ceea ce priveşte politizarea instituţiilor în perioada guvernării comuniste, perioadă în care Vlah a exercitat un mandat de deputat, aceasta a ţinut să ia apărarea fostului regim. „Din câte ştiu eu, nu erau politizate. Mulţi dintre membrii cabinetului de miniştri nici nu erau membri ai PCRM”, a menţionat Irina Vlah.

Acum însă, afirmă başcanul Găgăuziei, ţara noastră este capturată. „Da, Moldova este un stat capturat. Da, Plahotniuc este problema Republicii Moldova, pentru că totul este controlat de un singur om, care a pus mâna pe toate structurile puterii”, a declarat Irina Vlah în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.

Totodată, başcanul a menţionat că nu are de gând să discute cu Plahotniuc chestiuni legate de administrarea regiunii. Asta în situaţia în care până şi preşedintele Kîrgîzstanului, venit în RM, a ignorat conducerea oficială a ţării şi a discutat doar cu Plahotniuc. „Problemele trebuie discutate cu conducerea ţării, cu preşedintele parlamentului, cu premierul, cu preşedintele ţării, până la urmă”, a menţionat Vlah.