Linkuri accesibilitate

Noi avertismente: nivelul corupției în 2015 a fost în creștere în R. Moldova


Darea și luarea de mită au luat proporții îngrijorătoare, inclusiv la nivelul politicului.

Două organizații internaționale au avertizat astăzi că nivelul corupției în Republica Moldova a fost în creștere în 2015. Indicele percepției corupției calculat de Transparency International arată că Moldova a pierdut două puncte față de anul precedent, iar un raport al Freedom House sugerează că sporirea corupției a contribuit la scăderea nivelului de libertate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Ianina Spinei
Ianina Spinei

Scorul modest obținut de Republica Moldova în clasamentul de percepție a corupției era previzibil întrucât e o reflecție a inacțiunii autorităților și a entităților ce au rolul să stârpească corupția, constată Ianina Spinei, vicedirectoarea Transparency International Moldova.

Articolele de presă sunt dovada cea mai bună că darea și luarea de mită au luat proporții îngrijorătoare, inclusiv la nivelul politicului. Şi consecințele sunt la vedere - sunt respinse sau stagnează inițiative în sectorul justiției, precum reformarea procuraturii, a Comisiei Naționale de Integritate, susține experta. Republica Moldova a luat o bilă neagră și pentru trenarea investigațiilor în dosarul devalizării băncilor.

Ianina Spinei spune: „Noi nu am văzut ca să fie luate niște măsuri pentru a pedepsi conducătorii entităților care au admis acest furt. În domeniul anticorupție, putem să ne referim direct la blocarea pachetului de legi privind sistemul de integritate în guvernul Republicii Moldova. Ni s-au promis foarte multe, în realitate nu s-au făcut. Am văzut și justiție selectivă, am văzut și investigații pornite selectiv împotriva anumitor actori politici și împotriva agenților economici care susțin unele sau altele partide politice.”

Anul 2015 s-a remarcat prin lupte împotriva concurenților politici, șantaj politic, tendințe păguboase care s-au menținut și la începutul noului an, constată experta:

„Ceea ce s-a amplificat acum, la început de an, prin crearea așa-numitei majorități parlamentare, cu încălcarea rigorilor legale, cu șantajul președintelui atunci când a fost numit guvernul Filip, cu jurământul tainic, despre ce vorbește aceasta? Aceasta vorbește despre faptul că asupra deputaților s-au făcut presiuni, și presupunem că presiunile acestea au fost și cu ajutorul influenței și a banilor, despre asta au vorbit deschis reprezentanții unor fracțiuni parlamentare.”

Vicedirectoarea Transparency International Moldova observă că pe parcursul anului 2015 tot mai mulți cetățeni și-au exprimat intoleranța față de corupție, inclusiv prin acțiuni stradale, iar societatea civilă s-a coalizat și a început să ceară schimbări radicale de la guvernare.

Dionis Cenușă
Dionis Cenușă

În condițiile unei justiții selective, notează experții, au de suferit libertățile democratice, ori tocmai corupția la nivel înalt este unul din factorii care a dus la declinul Moldovei în studiul Freedom House despre libertatea în lume în anul 2015, observă Dionis Cenușă, analist de la Centrul Independent „Expert-Grup”:

„Pe lângă corupția politică la care se referă raportul atunci când spune despre influența cercurilor oligarhice asupra instituțiilor statului sau a unor politici de stat, mai este și corupția sistemică, care de fapt creează dificultăți între relația dintre cetățean și stat. Cetățenii, din păcate, încearcă să supraviețuiască într-un sistem social economic care nu este deloc prietenos, cel puțin la moment. Sunt foarte multe categorii de cetățeni care dacă nu ar recurge la practici legate indirect de corupție, atunci s-ar descurca mai greu.”

Dionis Cenușă este de părere că lupta cu corupția depinde de cererea pentru acest lucru, exprimată la diferite niveluri ale societății, întrucât tolerarea acestui flagel la nivel înalt nu are cum să descurajeze luarea sau darea de mită în rândul oamenilor de rând.

Având în vedere evoluțiile în domeniul anticorupție, la nivel de guvernare și influențe din partea marilor afaceriști, raportul Freedom House poziționează Republica Moldova în categoria țărilor parțial libere, alături de Armenia, Georgia, Bosnia Herțegovina, Kârgâzstan, Macedonia, Pakistan și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG