Astăzi se împlinesc 157 de ani de la Mica Unire, realizată de Alexandru Ioan Cuza

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astăzi se împlinesc 157 de ani de la Mica Unire, realizată de Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859, iar la Iași sunt așteptați președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș.

La Iași, în Piața Unirii, programul va începe la ora 11.30.

Programul include discursuri oficiale, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o slujbă religioasă, precum şi Hora Unirii.

Înaintea manifestărilor oficiale, va avea loc un concert de muzică populară susţinut. Ieșenilor care vor veni să sărbătorească în stradă li se vor împărți 5.000 de plăcinte.

Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie în acelaşi an, a fost numit domnitor şi în Ţara Românească. A fost semnată astfel, de facto, unirea celor două ţări locuite de români. Trei ani mai târziu, pe 24 ianuarie 1862, unirea a fost recunoscută internaţional, iar statul a primit numele de România. După 59 de ani, în 1918, „România” a reuşit să devină „România Mare” în urma unirii cu Basarabia, Bucovina şi Transilvania, locuite şi ele preponderent de români. În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut însă Basarabia şi Bucovina. În acest moment, România şi Republica Moldova sunt două state independente, în care limba oficială este româna.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...